Uppgifter: Danmark kan få EM-plats

avMartin Tolén

Sänktes av Zlatan – kan räddas av misstänkt skandal

1 av 4

Danmark missade EM efter att ha sänkts av Zlatan Ibrahimovic.

Nu finns dock misstankar om att Armenien–Albanien i Danmarks kvalgrupp kan ha varit uppgjord vilket kan ändra om EM-kvalgruppen.

– Jag är övertygad om att det fanns köpta spelare, säger armenska fotbollsförbundets ordförande Ruben Hayrapetyan.

Här är nyheten som kan måla om hela EM-slutspelet.

EM-kvalmatchen mellan Armenien och Albanien kan ha varit uppgjord.

Tidigare har rykten cirkulerat kring att tre av försvararna och målvakten i Armenien skulle ha tagit emot fyra miljoner kronor vardera för att lägga sig i matchen mot Albanien.

”Övertygad – matchen var uppgjord”

De misstankarna har nu stärkts sedan armenska fotbollsförbundets ordförande Ruben Hayrapetyan gått ut med anklagelser om att flera av hans spelare var mutade.

– Jag är övertygad om att det fanns köpta spelare i matchen. Våra landslagsspelare ville helt enkelt inte spela, det fanns spelare som inte kämpade för att besegra Albanien. Även om vi hade haft den bästa tränare i världen skulle resultatet ha varit samma, säger Ruben Hayrapetyan till Armenia Now.

Albanien vann matchen – som var den sista och avgörande för att komma till EM – med 3–0 och skickade därmed Danmark, som hade behövt hjälp av Armenien, till play off där det blev förlust mot Sverige.

Kan få effekt på kvalet

Uefa bekräftar i ett mejl till Ekstrabladet att de inleder en undersökning av en match om det förekommer misstankar om att matchen kan ha varit uppgjord.

Om misstankarna och bevisen mot att matchen skulle vara uppgjord stärks ytterligare kan en möjlig effekt bli att Danmark får en EM-plats då gruppresultatet i grupp I ändras.

– Vi har tidigare hört rykten om detta, men vi har ännu inte sett några dokument på att matchen föregåtts av några oegentligheter. Vi har inte heller blivit kontaktade i frågan och kan inte tala om de nya upplysningarna ännu, säger danska fotbollsförbundets kommunikationschef Jakob Höyer till Ekstrabladet.

Assisterande förbundskaptenen Peter Bonde är skarpare i sina åsikter:

– Om en ordförande i ett fotbollsförbund går ut och säger att det funnit uppgjorda matcher är det mer än bara rykten. När något sådant här händer utgår jag från att Uefa utreder saken, annars spelar ju inte allt prat om fair play någon roll, säger Bonde till Ekstrabladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Danmark

Armenien

Albanien