Superguide: Så når Sverige fotbolls-EM

avFredrik Jönsson

I kväll avgörs om Sverige blir seedat eller oseedat i playoff.

Vi håller lite extra på Turkiet, Kroatien och Italien.

Se alla förutsättningar nedanför.

SVERIGES MARDRÖM

Nederländerna besegrar Tjeckien hemma – samtidigt som Turkiet förlorar mot Island. Det betyder att Nederländerna, som är bättre rankat än Sverige, slutar på playoff-plats i grupp A.

Kroatien grejar tre poäng mot Malta. Men det spelar ingen roll då Norge tar en stark vinst borta mot Italien. Norrmännen till EM – kroaterna får spela playoff.

Bosnien vinner borta mot Cypern och behåller tredjeplatsen i grupp B. Det gör att det bosniska landslaget är med och slåss om en EM-biljett.

Sammanfattning: Då blir Sverige oseedat inför playoff då Nederländerna, Kroatien, Ukraina och Bosnien-Hercegovina går före i rankningen. Inget av de fyra landslagen är någon drömmotståndare för Erik Hamrén. Ungern går till EM som bästa grupptrea.
 

SVERIGES DRÖM

Det blir full pott för Turkiet – på alla sätt. Laget besegrar Island hemma samtidigt som Kazakstan vinner mot Lettland, som blir ny jumbo. Alla lag som hamnar på playoff-plats räknar bort poäng som spelats in mot jumbolaget i gruppen.

Mot Lettland har Turkiet endast tagit två poäng – så när allt summeras hamnar Turkiet på 16 poäng och blir bästa grupptrea. Därmed går laget direkt till EM och Nederländerna är borta från mästerskapet.

Israel förlorar på bortaplan mot gruppvinnaren Belgien. För Cypern går det betydligt bättre. Landet skrällvinner mot Bosnien-Hercegovina och kniper tredjeplatsen i gruppen. Cypern hamnar i den oseedade gruppen.

Norge åker på en bortaförlust mot Italien. Kroatien har lekstuga mot Malta och klättrar förbi norrmännen i tabellen och går direkt till EM. För Norge blir det playoff i den oseedade gruppen.

Sammanfattning: Sedan tidigare är Sverige, Danmark, Irland, Slovenien, Ukraina och Ungern klart för playoff. Enligt rankningen hamnar Ukraina, Sverige, Ungern och Danmark i den seedade gruppen. Det betyder att potentiella motståndare för Blågult blir följande: Irland, Norge, Slovenien och Cypern.

TROLIG UTGÅNG

Turkiet vinner mot Island och därmed är Nederländerna borta från EM. Kazakstan klarar inte att besegra Lettland. Det turkiska laget hamnar därmed i den oseedade gruppen.

Bosnien-Hercegovina vinner mot Cypern och behåller platsen som trea, vilket betyder att playoff väntar för landet. Bosnien-Hercegovina är seedat i en lottning.

Norge lyckas få ett kryss borta mot Italien. Men samtidigt vinner Kroatien mot Malta. Både Kroatien och Norge hamnar på 20 poäng, och det kroatiska landslaget går direkt till EM på inbördes möte mot norrmännen. För Norge blir det playoff – i den oseedade gruppen.

Det räcker att antingen Kroatien slutar tvåa eller Turkiet vinner sin match för att Sverige ska hamna i den seedade gruppen.

Sammanfattning: Sedan tidigare är Sverige, Danmark, Irland, Slovenien och Ukraina klart för playoff. Enligt rankningen hamnar Ukraina, Bosnien, Sverige, Danmark i den seedade gruppen. Då väntar antingen Irland, Norge, Slovenien eller Turkiet. Ungern går direkt till EM som bästa grupptrea.

Playoff-lottningen sker på söndag den 18 oktober i Nyon klockan 11.15. Sedan spelas matcherna 12-14 november och 15-17 november.

ARTIKELN HANDLAR OM