Hammarbys mål: nytt publikrekord

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Hammarby vann med 3–1 i premiären.
Hammarby vann med 3–1 i premiären.

Hammarby vann premiären mot Mallbacken inför storpublik.

Trots att klubben är nykomlingar siktar de nu på att hyra Tele2 Arena och locka tidernas största publik till en damallsvensk match.

– Om någon förening ska göra det är det Hammarby, säger målvakten Sofia Lundgren.

3–1 är fina premiärsiffror för en allsvensk nykomling, men publiksiffran 1 619 är precis lika fin. Så många såg Hammarbys seger mot Mallbacken, vilket gör matchen till den näst mest besökta premiären som spelats i damallsvenskan de senaste tre säsongerna.

Ändå kunde betydligt fler ha lockats dit, tror Hammarby, om folk från början hade vetat var matchen skulle spelas.

"Det blir konstigt"

Den ordinarie hemmaplanen Kanalplan renoveras och blir färdig till nästa säsong. Andraalternativet Zinkensdamm har vinterskadat konstgräs. I förra veckan ordnade idrottsförvaltningen i Stockholm så att Hammarby släpptes in på Tele 2 Arena, där hyran normalt är för hög för lag som inte drar tiotusentals åskådare.

– Det har varit svårt att marknadsföra matchen. Vad ska man skriva? "KOM OCH KOLLA PÅ OSS... men vi vet inte vart vi spelar"? Det blir konstigt, säger Sofia Lundgren.

Gräset på Zinken är snart ordnat, så till nästa hemmamatch flyttar Hammarby dit och håller sig kvar resten av säsongen. Om det inte blir ett undantag.

Efter segern mot Mallbacken berättar tränaren Pär Lagerström att laget har fått mersmak av besöket på Tele 2 Arena. 27 september möter de Rosengård i årets näst sista hemmamatch, vilken de ser som en potentiell rekordmatch.

Bra match för rekord

Målet är att än en gång hyra storarenan och locka dit fler åskådare än vad som någonsin har besökt en damallsvensk match.

Rekordet hålls av Linköping från 2008 och lyder på 9 413 personer. Tvåa är Umeå, som under sin storhetstid en gång lockade 8 907 åskådare.

Det är nåbara siffror, bedömer Lagerström, trots att hans lag är nykomlingar.

– Det finns ett arbete för att försöka göra det möjligt. Har vi lånat arenan en gång ska det gå igen. Jag tror att det är fullt möjligt att slå publikrekordet och tycker absolut att vi ska satsa, säger tränaren och lyfter fram motståndaren som perfekt för rekordförsök:

– Rosengård är ett lag som har världsstjärnor på varje position, så ska man slå ett publikrekord är det väldigt bra på en sådan match.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.