Därför vägrade domaren ge bollen till Zlatan

FOTBOLL

Domaren avslöjar anledningen till nobben

Många reagerade när Zlatan vägrades matchbollen av domaren efter sitt hattrick mot Lorient.

Nu förklarar tidigare Fifa-domaren Bruno Derrien scenerna.

– Det är tradition.

Zlatan gjorde sig ovän med hela den franska domarkåren efter att hans hårda domarattack efter matchen mot Bordeaux.

Under förra veckan fick han kritik från både ministrar och domarfacket och bad om ursäkt dubbla gånger.

I ligamötet med Lorient i helgen klev han ut ur stormen – och gjorde hattrick.

Med Zlatans ursäkt accepterad av domarfacket var det därför många som reagerade över scenerna som utspelade sig efter slutsignalen.

Bjöd på bildbevis

Zlatan bad om matchbollen för att få det sedvanliga hattrick-minnet men domaren Tony Chapron höll den bakom ryggen och sträckte upp ett pekfinger mot Zlatan.

Det fick franska medier som l'Equipe, Maxifoot och Eurosport att spekulera i huruvida det var en hämnd mot den svenske stjärnan.

Senare under kvällen publicerade dock Zlatan en bild på matchbollen, fastspänd i ett säte, på väg hem tillsammans med bildtexten: ”Om det är någon som undrar var bollen är…”.

Lämnar den i omklädningsrummet

Tidigare Fifa-domaren Bruno Derrien förklarar nu varför Chapron valde att behålla bollen när Zlatan bad om den vid mittcirkeln.

”Det finns en regel som förmodligen inte nämnts ännu, men domaren måste ta med sig bollen in i omklädningsrummet. Bollen tillhör dock inte domaren. Senare lämnar han bollen i PSG:s omklädningsrum, det är en tradition. Förr i tiden kom vi ut med bollen i händerna men nuförtiden men nu plockas den upp från en piedestal på väg ut till planen”, skriver Derrien i sin kolumn hos Sports.fr.

Det är dock en regel som inte följs särskilt flitigt ute i Europa där spelarna ofta syns hämta matchbollen av domaren direkt på slutsignal.