”Har ju inte suttit på bänken och bettat”

Foto: Bildbyrån
Mattias Lindström
FOTBOLL

Nästan två decennier som fotbollsproffs.

Vid sidan om har Mattias Lindström, 35, i många år även haft en hobby som gjort att pengakistan har växt.

– Det är klart att det är många som spelar, men inte på min nivå, säger han.

17 år som fotbollsproffs i Helsingborgs IF, Ålborg, FC Wacker Innsbruck, SV Mattersburg och Gais. Samtidigt som Mattias Lindström har varit elitspelare har han sysslat med sportsbetting på hobbynivå.

”Det är inte mer än rätt”

Fotbollssäsongen 2015 blev den sista som aktiv och efter karriären - närmare bestämt den 11 december - avslöjade han på Twitter vilket alias (@spelkingen) han använt sig av när han skrivit om sportsbetting.

– Nu kan de få veta vem de pratar med, det är inte mer än rätt, säger Lindström.

Spelandet började med Stryktipset och liknande spel för många år sedan.

– Jag och några kompisar skulle spela tillsammans. Deras tips gick inte in, men mina gjorde det. Så jag tänkte jag kan spela själv, de är för dåliga, haha, säger Lindström.

Är det många fotbollsspelare som ”bettar”?

– Det är klart att det är många som spelar, men inte på den nivån som jag spelar.

Finns det fler i allsvenskan?

– Ja, det gör det. Men det kan jag inte berätta om här.

Man kan ju tro att det är fler då det finns ett tävlingsmoment i bettingen...?

– Nej. När det handlar om män mellan 18-35 så tror jag inte det är fler här än i vanliga jobb. Sen är det klart att det skulle vara bättre att läsa juridik vid sidan om i stället för att syssla med betting.

”Inte mer missbruk”

När det snackas om betting och fotboll annars så är det ofta skriverier om uppgjorda matcher och missbruk.

– Jag har varit fotbollsproffs i 17 år och jag har aldrig blivit tillfrågad eller misstänkt att jag varit med i en match som varit uppgjord. Jag läser ju tidningar och sajter och hört snack om det. Det finns ju hopp om att skiten ska försvinna, spelarna vill ha en ren idrott.

– Det är inte mer missbruk här än i andra delar av samhället när det gäller betting.

Får du samma sköna känsla av att få in ett spel som du fick på planen?

– Haha. Nej, det är skönare att göra mål eller få in en bra glidtackling. Som tur är så slår det spelrushen. Än så länge, haha.

Lindström upplever att det finns mycket kompetent folk på Twitter som sysslar med sportsbetting. Men han gillar inte alltid det klimatet som råder bland spelare.

”Det är ren mobbning”

– Det är ren mobbning ibland. Det är ju inte så att jag som elitspelare går ut och hånar någon division 5-spelare på Twitter. Vissa är bättre än andra på vissa saker, så fungerar samhället. Men bara för det så går man inte öppet ut och mobbar folk. Jag vet inte varför det är ett sådant klimat bland vissa spelare som sysslar med betting, men det känns som det är mer så inom betting än på andra ställen.

I Sverige får man inte spela på sitt eget lag eller matcher i sin egen klubb, det vill säga U21- och juniormatcher. Men du får däremot satsa pengar på andra lag. I andra länder är det däremot hårdare regler.

Lindströms största fokus när det gäller betting är serier i länder där han har varit aktiv. 35-åringen har aldrig varit med om att någon tyckt att det varit konstigt att han sysslat med betting samtidigt som han har varit elitspelare.

– Det accepterat att spela i dag, jag har aldrig fått några bekymrade blickar, säger han.

– Men det har ju aldrig haft någon inverkan på mitt jobb heller. Jag har ju inte suttit med mobilen på bänken och bettat. Och som jag ser på det så verkar betting väldigt sunt bland fotbollsspelare.

Från division 6 till Esbjerg

Förutom betting så är Lindström "Country Manager" i Sverige för appen Tonsser - ett danskt ord som på svenska betyder brunkare.

– Alla fotbollsspelare kan lägga upp sin profil, med till exempel en video, oavsett division. I Danmark smällde det till rejält och jag vet att Esbjerg värvade en spelare från division 6 efter att ha hittat honom där.

– Så det är ett scoutingverktyg för klubbar.

ARTIKELN HANDLAR OM