Cedric Bakambu slår Aubameyangs transferrekord

Foto: GREG BAKER / AFP
FOTBOLL

I januari utlöste kinesiska Beijing Guoan Cedric Bakambus, 26, utköpsklausul på nära 400 miljoner kronor.

Nästan två månader senare är Villareals före detta anfallare nu spelklar, men det för totalt 750 miljoner(!) enligt BBC.

Det gör honom till den dyraste afrikanska spelaren någonsin.

Under januarifönstret stod det klart att det kinesiska mittenlaget Beijing Guoan mött Villareals utköpsklausul på Cedric Bakambu. Klausulen låg på 415 miljoner svenska kronor och kongolesen flyttade öster ut för att starta äventyret i Asien.

Men det uppstod en del problem. Förra året beslutade nämligen det kinesiska fotbollsförbundet att landets klubbar var tvungna att betala 100 procent i skatt på sina värvningar. Det för att motverka de extrema summor som spenderats på spelarköp.

Prutade till 80 procent

Pengarna som betalas i skatt ska sedan gå till att utveckla kinesisk fotboll. Beijing Guoan har sedan januari försökt övertyga förbundet att man ska slippa betala ut de extra pengarna på sitt anfallsförvärv, men försöken misslyckades.

Men efter två månader med bara träning är nu Bakambu redo för match. Guoan och förbundet har nått en överenskommelse att det räcker med att betala 80 procent av transfersumman i skatt. Hela kalaset går på totalt 750 miljoner kronor och kontraktet är skrivet på fyra år.

I förra veckan presenterade Beijing Guoan också att man värvat Las Palmas nyckelspelare Jonathan Viera, 28. Viera ska däremot vara spelklar direkt.

Stjärnorna som lade skorna på hyllan 2017 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga