Heaven & hell

Publicerad:
Uppdaterad:

Man U tystar tvivlarna

Snacket har gått i England.

I år är det dags för Chelsea att vinna Premier League. Eller Arsenal. Kanske till och med Newcastle.

Någon måste glömt att berätta det för Manchester United.

Den mäktiga röda segermaskinen har börjat rulla.

Kanske stämmer klyschan ändå - väck aldrig den björn som sover. Manchester United började matchen ganska trögt, innan de drabbades av tre rejäla motgångar på fem minuter.

Först vägrade domaren Uriah Rennie att visa ut Andy O´Brien när han drog ner en fri Ryan Giggs. Sedan skickade han upp Alex Ferguson på läktaren när han protesterade. Och till slut fläskade Alan Shearer - ständigt denna Shearer - in 1-0 till Newcastle med en mäktig nick.

Många lag hade vikt ner sig. Manchester United ruskade på sig och bestämde sig för att det var dags att börja spela.

"Vi var väldigt bra"

En timme senare hade de vänt matchen, rullat ut Newcastle och givit alla utmanare en ordentlig påminnelse om vilka som egentligen är mästare. Och varför.

- Jag tyckte att vi gjorde en väldigt bra match. Vi visste vad vi behövde göra - och vi gjorde det, säger Ferguson.

Nyckeln till segern var och är lagkaptenen Roy Keane.

Han börjar kanske bli gammal, han är kanske inte riktigt klok - men han har ett driv och en förmåga att dominera matcher som är unik.

Debutanten Eric Djemba-Djemba gjorde ingen större match, så då gick Keane helt enkelt in och vann mittfältsmatchen mot Dyer och Speed på egen hand. Dessutom spelade han fram till båda målen.

- Det borde blivit större siffror. Vi hade en hel del chanser, men blev lite slarviga när vi verkligen kunde ha straffat dem, säger Keane.

Manchester United har spänt musklerna, men hur är det med Newcastle?

Skulle ta klivet

Det här var ju året som de skulle ta Klivet, det sista steget från ett bra lag till ett riktigt bra lag. Nu har de bara fått med sig en poäng från de två första matcherna.

- Det är i alla fall mil bättre än förra året, för då förlorade vi med 6-2 mot dem. Men Manchester United har kvaliteten, erfarenheten, mognaden och kunnandet för att både kunna jaga en match och sedan kontrollera den. Jag känner ändå att vi har närmat oss dem, men vi har fortfarande en liten bit kvar, säger Newcastles manager Bobby Robson.

När slutsignalen gick vände sig Manchester Uniteds klack mot bortafansen. Om och om igen skanderade de "Champions, champions".

Budskapet gick inte att missa.

Än är det Manchester United som regerar i Premier League.

Det kommer inte Newcastle glömma än på ett tag.

Erik Niva

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN