”Tränaren kräver 20 mål i år”

FOTBOLL

Nu är det upp till bevis - kraven allt större på Zlatan Ibrahimovic

1 av 4 | Foto: Zlatan tränade i går med Ajax för första gången efter EM-uppehållet.

AMSTERDAM

Hjälten är tillbaka på jobbet.

Med högre status efter EM-succén- men också med nya, tuffare krav på sig.

- Alla väntar sig mer av Zlatan nu. Koeman vill ha mer än 20 mål, säger fotbollsreportern Erol Elman.

Sportbladet var på plats på Zlatans första arbetsdag efter semestern.

Han släntrade in bland de sista spelarna på träningsplanen, precis bredvid mäktiga Amsterdam Arena.

Som vanligt var han cool och avspänd på det speciella sätt som bara klär svensk fotbolls största profil när hundratals nyfikna åskådare sökt sig till arenan för hälsa hjältarns välkomna tillbaka.

Det blev en lugn första dag i Ajaxs tjänst.

Snart är det allvar

Tränaren Ronald Koeman valde att spara på hundpassen när Zlatan och de holländska EM-spelarna Johnny Heitinga, Wesley Scneijder och Rafael van der Vaartbörjade jobba.

Men snart börjar allvaret.

För samtidigt som Zlatan Ibrahimvics status och marknadsvärde höjts sedan EM är det samma sak med kraven och förväntningarna.

- Han har definitivt höjt sitt värde och sin interna rang sedan EM, säger fotbollsreportern Erol Elman som kontinuerligt bevakar Ajax för tv-kanalen AT5 inför miljoner fotbollsintresserade holländare.

Hur ser kraven ut?

- Ronald Koeman vill ha mer än 20 mål av Zlatan. Räknat i mål bör en bra center göra 15-16 mål för att få godkänt i den holländska ligan. Men när det gäller Zlatan och Ajax är kraven högre, säger Erol Elman.

Fansen vill ha mer

Även supportrarna vill ha mer av sin favorit än förra säsongen.

- Fansen kommer ihåg hur han mognade både som människa och spelare när han kom tillbaka från VM för två år sedan. Det finns förhoppningar att han ska ha tagit ytterligare ett liknande kliv nu, säger Erol Elman.

Fotbollsreportern Jop van Kampen på tidningen Het Parool menar att Zlatan till och med kan vara lagets kapten när säsongen startar.

- Van der Vaarts spel blev lidande när han hade rollen och han lär nog inte bli det, tjecken Tomas Galasek är för blyg, det talar för Zlatan, säger van Kampen och fortsätter:

- Det man presterar under ett EM har stort genomslag, den som höjer sin status, som Zlatan gjorde, kan ta ytterligare ett kliv.

"Jag trivs i Ajax"

Vem det blir avgörs inom kort, och av tradition har spelarna i klubben stort inflytande över vem det blir.

Zlatan själv ville varken diskutera kaptenskap, ökade krav eller spekulationer kring de trevare som hela tiden görs för att locka honom från det holländska mästarlaget.

- Jag trivs med tillvaron här och räknar med att spela kvar i Ajax, svarar han kort på frågan om inte framgångarna i EM kommer att tvinga en flytt från de holländska mästarna.

Klubbar som nämnts är italienska Juventus och Roma, spanska Barcelona och franska Marseille, särskilt sedan det nu är klart att storstjärnan Drogba försvinner till England.

Peter Ström