Serieledning - och nu är Malmö Sveriges fotbollshuvudstad

FOTBOLL

MALMÖ

Det har varit kris utan att egentligen vara kris.

Ingen är riktigt nöjd med spelet. Den tunna truppen tunnades ut ytterligare när tänkte anfallsstjärnan Sypniewski kickades. Nyckelspelare skadas om varandra.

Och likt förbaskat är Malmö återigen åtminstone för tillfället Sveriges fotbollshuvudstad.

Foto: Patrik Andersson - Malmö FF:s kapten med hälseneproblem.

Serieledning. Upp i topp i allsvenska maratontabellen igen efter gårdagens seger.

Störst och bäst publik, 18 874 i snitt hittills i år på Malmö stadion och aldrig en tyst sekund under 90 minuter.

En enda förlust.

Mindre än ett halvt insläppt mål per match.

De 20 gjorda målen har gjorts av tio olika målskyttar och då har fjolårets 22-målsskytt Niklas Skoog inte börjat producera än. Bara ett mål hittills är inte godkänt, men tränaren Tom Prahl är övertygad om att det sker en islossning om Skoog bara får fortsätta att spela på topp.

Att peta någon som varit så effektiv som Niklas Skoog varit de två senaste säsongerna vore detsamma som att hävda att han är slut som kvalitetsspelare. Jag förstår att Prahl inte vill ge den dödsdomen samtidigt som Niklas slåss mot sina senaste säsonger i famlandet efter flytet att komma rätt till chanser igen.

Problemet för Niklas Skoog i år har inte varit som för många andra målskyttar att de hamnar i en ond cirkel av brända lägen.

Skoog har inte tagit sig till särskilt många målchanser, vilket till viss del kan bero på de många omskiftningar i laget som Tom Prahl tvingats till på grund av skador.

MFF var inte bättre

Malmö var inte det bättre laget i toppmatchen mot Halmstad. HBK spelade rakare och snabbare i djupled och skapade fler och vassare målchanser.

Markus Rosenberg är en av seriens absolut bästa anfallare med härlig teknik, balans och ett blixtrande steg.

Men just nu verkar det som att MFF inte kan förlora oavsett vilka man ställer upp med på planen eller hur knackigt de själva än tycker att deras passningsspel är.

Malmö var bra sista halvtimmen av andra halvlek då Thomas Olsson fick ordning på positioner och passningar. Afonso verkade inte trivas hundraprocentigt på den såphala planen.

Andreas Yngvesson trivdes så ypperligt att han gav fan i sina smärtande hälsenor. Det får bli några sprutor i dag och missad match mot AIK i stället.

En match som även Patrik Andersson missar för att han måste vila sin sargade hälsena.

Men kan man låta en spelare som Tobias Grahn komma in med 29 sekunder kvar av ordinarie tid - då har man en grymt stark trupp.

Grahn var tydligt besviken på den korta speltiden men så länge som Prahl syr ihop sitt lapptäcke med ständigt nya lösningar som ger önskat resultat är det svårt att kritisera. I Malmös läge med 16 år utan SM-guld är det bara resultat som räknas.

Starkt försvarsspel nyckeln

Ett starkt försvarsspel är i nuläget Malmös bästa vinnarvapen. Mattias Asper hade ett par mindre bra ingripanden mot Halmstad men gjorde också avgörande räddningar.

Han är tveklöst en av seriens bästa målvakter i år även om han inte flaxar runt och gör blixtrande publikräddningar.

Daniel Majstorovic och Olof Persson tillhör allsvenskans toppskikt som mittbackar men det såg ut som att Rosenberg och Preko fick öppnare ytor efter att Patrik Andersson lämnat planen.

Många spelare har problem

Bjärreds rutin och spelsinne lyfter MFF:s försvarsspel till en högre dimension. Men risken för att han likt Kajsa Bergqvist smäller av sin redan söndriga hälsena är överhängande varje gång han belastar vänsterfoten för fullt.

Bjärreds hälsena och Skoogs måltorka är MFF:s två största orosmoment i höst. Plus Yngvessons hälsenor, Mattissons ljumskar, Jon Jönssons vrister, Thomas Olssons allt vad det nu är, med mera, med mera.

Det var kanske pinsamt då men nu tror jag alla i MFF dragit en lättnadens suck över att Cork City besparade di blåe från fler skaderisker i Intertotocupens besvärliga jaktmarker på en Uefacupplats.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM