De älskar att hata varandra

Publicerad:
Uppdaterad:

Därför lever känslorna kvar i generationer - här är klubbarna som supportrarna avskyr mest

1 av 2

LONDON

Vi såg Patrick Vieira och Roy Keane stå och skälla på varandra i spelargången innan mötet mellan Arsenal och Manchester United.

Vi vet att när Southampton och Portsmouth möts bubblar det av hat på läktaren. Att managern Harry Redknapp slutade i Portsmouth och kort senare tog över Saints gjorde inte saken bättre.

När Sol Campbell kom tillbaka till White Hart Lane efter den omdiskuterade flytten från Tottenham till Arsenal väntade arga fans på honom.

Men varför?

Christoffer Bjäreborn har tittat närmare på Premier League-klubbarna och deras huvudrivaler.

Chelsea

Hatobjekt nummer ett:

Tottenham

Därför: När Tottenham besegrade Chelsea i 1967 års FA-cupfinal (2-1) ställde sig flera Spursspelare framför Chelseas fans, pekade och hånskrattade. Det ledde till kravaller utanför arenan efteråt. I november samma år var det dags för nya bråk. Här föddes rivaliteten, och finns kvar i än i dag.

Andra hatobjekt:

Arsenal

Har blivit ett naturligt mål på senare år eftersom de tagit titlarna Chelsea så gärna vill vinna.

Leeds

Framför allt många äldre fans tittar snett på Leeds efter en rad tuffa drabbningar i slutet på 60-talet.

Manchester United

Hatobjekt nummer ett:

Liverpool

Därför: Gruffet handlar framför allt om vilken av klubbarnas "gyllene era" som gett störst avtryck i historieböckerna. Schismen sträcker sig tillbaka till 70-talet.

Andra hatobjekt:

Arsenal

På senare år har det blossat upp ett infekterat ordkrig mellan Alex Ferguson och Arsene Wenger. Detta har också smittat av sig på spelarna. Så smått har det också börjat sprida sig ut bland fansen.

Manchester City

Dels att lagen kommer från samma stad, men det finns även religiösa undertoner som sträcker sig långt tillbaka i tiden där United kopplades samman med protestanter.

Arsenal

Hatobjekt nummer ett:

Tottenham

Därför: Det började redan 1912 när Arsenal lämnade Plumstead i sydöstra London och flyttade in på "Tottenham-mark". 1919 tog man dessutom en plats i högsta serien på bekostnad av Spurs. I början av 70-talet började Arsenal slå Tottenhams klubbrekord, och på senare år har Sol Campbells flytt, 2001 från Tottenham till Arsenal, piskat upp stämningen ytterligare.

Manchester United

Det är framför allt de yngre fansen som anses titta snett på United. Mycket beroende på de senaste årens ordkrig mellan Ferguson och Wenger.

Andra hatobjekt:

Chelsea

Två högprofilklubbar som vill vinna de stora titlarna.

Everton

Hatobjekt nummer ett:

Liverpool

Därför: Relationen till lokala konkurrenten är av blandade känslor. Dels ett uttalat ogillande, men även en vilja att fungera tillsammans. Everton ser sig själva som det enda riktiga Merseyside-laget, medan man ser ner på Liverpool som har supportrar som trillar in från hela Europa. Det sägs att en äkta Everton-fan väljer bort allt rött, det har gått så långt att vissa väljer en blå jultomte.

Andra hatobjekt:

Everton är en av de minst hatade klubbarna runt om i ligan. Naturliga opponenter saknas.

Liverpool

Hatobjekt nummer ett:

Manchester United

Därför: Rivaliteten föddes redan på 1800-talet när lagen möttes i tuffa playoffmatcher, då United fortfarande gick under namnet Newton Heath. På senare år har bitterheten växt i Liverpoollägret över att Uniteds storhetstid på 90-talet fått så mycket större mediautrymme än Liverpools glansdagar på 70- och 80-talet. När Liverpool vann FA-cup, ligacup och Uefa-cup 2001, svarade United med att det "bara är plasttitlar".

Andra hatobjekt:

Everton

Vissa har känner starkt mot stadens grannar, medan andra anser att det går att upprätthålla en fungerande symbios.

Middlesbrough

Hatobjekt nummer ett:

Newcastle

Därför: Middlesbrough har ingen självklar derbymotståndare, men det brukar hetta till mot Newcastle som ligger drygt fem mil norröver i nordöstra England. Motståndarna brukar retas med "Smoggies" och "have you ever seen the sun" som pik för att Middlesbrough anses vara förorenat av fabriker.

Andra hatobjekt:

Sunderland

På grund av det geografiska läget.

Charlton

Hatobjekt nummer ett:

Crystal Palace

Därför: Här handlar det om en inbördes prestigekamp om vilket lag från södra London som är bäst. För närvarande är det Charlton som är steget före, vilket man inte är sena att påpeka.

Andra hatobjekt:

Millwall

Charlton-fansen hävdar att Millwall inte är ett äkta Sydlondon-lag, utan en grupp wannabes från industriområdet Kent.

Bolton Hatobjekt nummer ett:

Manchester United

Därför: Den geografiska gränsen mellan städerna håller på att suddas ut, och det debatteras periodvis häftigt om Bolton tillhör Lancashire eller "bara" är en del av stor-Manchester. Det gillar man inte i Bolton.

Andra hatobjekt:

Blackburn

Bolton anser att Blackburn ofta ser ner på deras lag. Städerna skiljs bara åt av någon mil.

Tottenham

Hatobjekt nummer ett:

Arsenal

Därför: Spursfansen lyfter fram att Arsenal ursprungligen var ett arbetarlag från södra London, och att Gunners borde stannat där. I stället, hävdar man, har Arsenal bufflat sig in på deras mark. Läget blev riktigt infekterat när Arsenal tog en plats i högsta divisionen på Tottenhams bekostnad, 1919. 70- och 80-talet var mörka tider med mycket huliganism mellan grupperingarna.

Andra hatobjekt:

Chelsea

Tottenham har ett uselt facit mot London-grannen sedan starten av Premier League.

Manchester City

Hatobjekt nummer ett:

Manchester United

Därför: Med en av världens största klubbar runt hörnet är det lätt att få lillebrorskomplex. United-fansen är överlägsna i antal, och de som en gång valt City sluter sig i en tät grupp med taggarna utåt, mot United som man anser är "fulla av hat, arroganta och saknar stil". City-fansen berättar gärna hur de gav United en hjälpande hand och lät laget spela på Maine Road när Old Trafford bombades under andra världskriget.

Andra hatobjekt:

Bolton

Mycket på grund av det geografiska läget.

Liverpool

Rivaliteten mellan städerna Liverpool och Manchester finns alltid där.

Aston Villa

Hatobjekt nummer ett:

Birmingham

Därför: Ett Villa-fan beskriver läget så här: "Birmingham är mer en irritation än en rival. Fram till de gick upp, 2002, var de bara små människor som klagade över sin tillvaro. Nu tror de att de är Guds utvalda, världens bästa lag. De tror att Europa är möjligt, vilket är löjligt." Båda sidor reagerade kraftigt när Ron Saunders gick från Villa till Birmingham 1982.

Andra hatobjekt:

West Bromwich

Lokal konkurrens.

Wolverhampton

Wolves och West Bromwich har en inbördes duell, men det finns även utrymme för Villa.

Newcastle

Hatobjekt nummer ett:

Sunderland

Därför: Sunderland är inte längre kvar i Premier League, men rivaliteten lever kvar. Den kommer naturligt eftersom de två största städerna i norra England i princip växt ihop geografiskt. Det finns inte heller någon annan naturlig rival närmare än Middlesbrough, drygt fem mil söderut. I mars 2000 rök två grupperingar ihop på allvar vid Tyne färjestation.

Andra hatobjekt:

Middlesbrough

Ett nordengelskt derby.

Manchester United

En relation som eldats på av Alan Shearers aviga inställning till United. En verbal attack i direktsänd tv av Kevin Keegan, mot Alex Ferguson, 1996 visade med tydlighet vad klubbarna känner för varandra.

Portsmouth

Hatobjekt nummer ett:

Southampton

Därför: Rivaliteten härrör från 20-talets depression. Hamnpersonalen i de båda städerna hade gått ut i strejk, när arbetarna i Southampton plötsligt gick tillbaka till jobbet medan de i Portsmouth höll ut. Portsmouth hävdar bestämt att man är storklubben i området, och att Southampton bara är en småklubb som mest håller till i lägre divisioner.

Andra hatobjekt:

Finns inte utrymme för så många fler än Southampton.

Birmingham

Hatobjekt nummer ett:

Aston Villa

Därför: Villa var en gång med och drog igång ligafotbollen, något Birmingham fått höra. Det råder delade meningar om vilket lag som vann lagens första möte, 1879. Frågar du någon från Birmingham blev det 1-0, medan Villa-sidan hävdar 1-1. Under 60- och 70-talet var Birmingham steget före, men på 80-talet var det Villa som var nummer ett.

Andra hatobjekt:

West Bromwich

West Midland-rivalitet.

Wolverhampton

West Midland-rivalitet.

Fulham

Hatobjekt nummer ett:

Chelsea

Därför: Klubbarna har många gemensamma punkter i historien, men Fulham har oftast varit så mycket mindre att någon infekterad rivalitet aldrig riktigt växt fram. Fulhams supportrar har den genomsnittligt högsta sociala statusen av alla klubbar, och har rykte om sig att vara mycket städade.

Andra hatobjekt:

Queens Park Rangers

När Fulham skulle renovera Craven Cottage delade man under två säsonger Loftus Road med QPR. Så började det.

Blackburn

Hatobjekt nummer ett:

Burnley

Därför: Folk i Burnley anser sig vara "äkta från Lancaster", medan man anser att de från Blackburn har en dialekt från West Yorkshire. Rivaliteten började redan i början av 1900-talet då Blackburn hade rykte om sig att betala sina spelare stora pengar, vilket var förbjudet på grund av amatörregler. Klubbarnas vägar möttes i division 1 2000/01, men innan dess har de inte spelat i samma liga sedan 1982. Atmosfären mellan klubbarna sägs vara lika infekterad som mellan Rangers och Celtic.

Andra hatobjekt:

Burnley räcker och blir över.

Crystal Palace

Hatobjekt nummer ett:

Brighton

Därför: Det är många mil mellan södra London och kuststaden Brighton, men här är det inte geografin som spelar in. Faktum är att klubbarna ofta följt varandra upp och ner ur divisioner, framför allt mellan åren 1974-84. Under 70-talet hamnade klubbarnas manager ofta i luven på varandra, vilket smittade av sig till fans och spelare.

Andra hatobjekt:

Charlton

Därför: Delade under en tid hemmaarena, och den typen av "samarbete" är alltid en grogrund för rivalitet.

Southampton

Hatobjekt nummer ett:

Portsmouth

Därför: Det började med hamnstrejken på 20-talet (se Portsmouth). Southamptonsupportrar kallar rivalerna för "The Skates" och hävdar att det är för att sjömännen från Portsmouth använde rockor (skates) som "kärlekshjälp" när de var ute på långa resor till sjöss. Sanningshalten i det är upp till var och en att bedöma. Mötena mellan lagen har skapat oro runt arenan, vilket numera är sällsynt i Premier League.

Andra hatobjekt:

Portsmouth är det som gäller.

Norwich

Hatobjekt nummer ett:

Ipswich

Därför: Ipswich har många gånger hånat Norwich för att de är "bönder". Norwich-supportrarna fick chansen att ge igen när tv-serien Lovejoy visade en scen med en skräpsamlare som bar en sliten Ipswich-halsduk. Uttrycket "The Binman" (ungefär sopmannen) lever kvar ännu. När lagen möts bubblar det alltid under ytan - och ibland kokar det över.

Andra hatobjekt:

All fokus på Ipswich.

West Bromwich

Hatobjekt nummer ett:

Wolverhampton

Därför: Klubbarna har följts åt i många sammanhang, och går en ständig prestigematch om vilket lag som är nummer ett i West Midland-området, efter Aston Villa och Birmingham. Hatet har varit infekterat de 30 senaste åren och ofta mynnat ut i våldsam huliganism. Båda klubbarna drömmer om att på allvar utmana Villa som nummer ett.

Andra hatobjekt:

Aston Villa

Rivaliteten i West Midland är stor.

Birmingham

West Bromwich vill gärna ta över Birminghams roll som områdets huvudutmanare till Villa.

Christoffer Bjäreborn

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN