Ooooh, Port-u-gal olé! Port-u-gal olé, Port-ugal olé, Port-u-gal OLÉÉÉÉ!

FOTBOLL

Sportbladet firade med tusentals portugiser i natt

1 av 5 | Foto: glädjefnatt Överallt i Portugal firades det. Här är det folket på Figos Bar i Algarve som jublar.

LISSABON

"Portugal, Portugal, Portugal".

Hela natten hördes lovsången över gator och torg, på barer och i gränder.

Sportbladet firade med hundratusentals lyckliga portugiser i natt.

I samma sekund som Anders Frisk blåste av matchen ljöd den första biltutan.

De fortsatte sedan att ljuda natten igenom. I Lissabon och Porto, Coimbra och Faro-Loulé, från gränsen mot Spanien i öst till kusten i väst; över hela Portugal hördes signalhornen.

- Alla kommer att vara ute och köra nu, vi är så lyckliga, förklarar taxichauffören Ricardo som tar oss i snigelfart på Lissabons igenkorkade gator. Han bär matchtröja, lägger sig då och då på tutan och sticker ut huvudet genom den öppna rutan, ropar:

- Portugal, Portugal!

Kastade slängkyssar

Några flickor i en bil kastar slängkyssar åt honom, vinkar med sina rödvitgröna-halsdukar. Överallt hänger folk ut genom sina bilrutor, sitter på taken, vinkar med flaggor, slår på trummor.

- För första gången i vår historia är vi i en stor mästerskapsfinal! Vi har åkt ut i semifinal så många gånger, nu är förbannelsen bruten!

Bartendern Nuno jublar och sluter mig i sin glädjeångande famn. Sent i natt firade Sportbladet med tusentals lycksaliga portugiser på gatorna invid torget Marques Pombal i centrala Lissabon.

Små barn med tindrande ögon hoppar runt med gamla män som drömt om en final för Portugal sedan de själva var småknattar. Kvinnor och män som aldrig mötts förut faller i varandras armar i uppsluppet, närmast orgastiskt segerrus.

"Nu blir det guld"

- Det var så spännande på slutet, jag visste inte hur jag skulle stå ut. Men vi var värda att vinna, nu tror jag att vi tar guldet, skriker 27-åriga lärarinnan Maria för att överrösta kakofonin.

Runt oss smäller champagnekorkar, andra halsar portugisiskt vino verde direkt från flaskor.

- Skål! För Portugal! ropar en främmande man, med glansögd blick och höjer sitt glas mot oss.

Runt oss glittrar Lissabons ljus i den ljumma, mörka Medelhavsnatten, gatorna är en ocean i Portugals färger. Mitt i allt lyser här och där en orange färgklick.

Bra på att fira

- Jag är ledsen för mitt Holland, men nu festar jag med portugiserna, fan vad de är bra på att fira! ropar 40-årige Henk från Rotterdam.

I organge matchtröja men med en portugisisk sjal runt halsen och den lokala ölen med skönt klingande namnet "Superbock" i handen.

Portugals lagkapten Figo svarade efter matchen, på frågan om det här var hans största fotbollsögonblick:

- Nej, det blir på söndag när vi vinner finalen.

När ännu en lycksalig portugis ger Sportbladets utsända en smällkyss samtidigt som en förbipasserande draperar oss i sin flagga är det dock bara att konstatera:

Det blir inte mycket större än så här.

Arrangörsländer i tidigare EM

Foto: Ulf Höjer