Hans omöjliga uppgift lyckades

FOTBOLL

- Grekland ett topplag

Geniet bakom Grekland är redan regent i Tyskland.

Där är kung Otto sedan länge en av de största - tack vare hans förmåga att rädda lag som förlorat på förhand.

Foto: Kung-Otto.

Länge var Otto Rehhagel utskälld i Grekland, men när landet i går kväll såg till att bli Europas ledande fotbollsnation blev kung Otto regent över ytterligare ett fotbollsrike.

Det grekiska.

I Tyskland kallas han sedan länge för "König Otto".

För att han är mannen som alltid lyckas med det omöjliga.

Otto Rehhagel är av de mest framgångsrika tränarna i Tyskland. Hans tränarkarriär startade på 1970-talet och under tio år handlade det mest om att rädda lag i i kris.

Vändningen kom 1981 då han övertog andraligalaget Werder Bremen och på tio år gjorde laget till ett av Europas bästa. På just "Ljustets stadion" i Lissabon vann hans Bremen Cupvinnarcupen mot Monaco (2-1) 1992 och i går stod han som Europamästare på samma arena.

- Om någon sagt till mig då att jag skulle vinna EM här hade jag sagt till honom att han var en idiot, men det är det härliga med livet att man aldrig vet vad som kommer, säger Otto Rehhagel till tv-kanalen ZDF.

Under sina 14 år i Tyskland skapade han enligt Berliner Tagesspiegel "ett eget rike som nu blivit en institution inom tysk fotboll". Han tränade spelare som Rudi Völler och Werder Bremens guldcoach Thomas Schaaf, vilkas tränarfilosofi har påverkats mycket av just Otto Rehhagel.

Hem till Tyskland?

Därför är det nästan ironiskt när nu kung Otto nämns i diskussionerna om vem som ska ta över Tysklands landslag efter just Rudi Völler.

- Det finns de som säger att jag redan tackat nej, men jag har inte pratat om det. Jag har sagt att nu krävs det emotionell intelligens. Det är mitt älsklingsord, jag var tidigare en vulkan, säger han till tidningen Spiegel.

Under sina år i Werder Bremen styrde han det mesta, han kallade sig själv för den demokratiske diktatorn och flera spelare menade att han fostrade dem som om de var hans söner. Han älskar sin sport och hans namn var länge synonymt med Werder Bremen - och därför blev chocken stor när han lämnade klubben för Bayern München 1995.

Där skulle han för första gången ta över att lag med stjärnor. Arbeta i en förening med krav, där före detta storspelare satt i styrelsen och ville bestämma. Den affären tog slut innan den ens börjat.

Trots en seger i Uefa-cupen fick kung Otto abdikera efter tre förluster på hemmaplan och han vände åter till det som han är bäst på.

Att rädda lag som är uträknade.

Ingen har gjort det

Han tog över FC Kaiserslautern och tog dem på två säsonger från andraligan till den tyska mästartiteln.

Något som inget annat lag har klarat av - varken innan eller efter.

Efter fem säsonger i Kaiserslautern lämnade han hemlandet för att ta sig an nästa "omöjliga" uppgift.

Att göra Grekland till ett topplag.

Otto Rehhagel som inte pratar ett ord grekiska kritiserades hårt av Greklands tränarförbund. De ansåg att han bara kom till dit en gång i månaden för att hämta sin lön.

- Han har varit tre år i Grekland, men syns aldrig. Han kommer bara för att dricka Ouzo på förbundets fester, sade den förre förbundskaptenen Miltiades Papapostolou till tv-kanalen TV Magic.

Det var för fem månader sedan.

Sedan dess har kung Ottos tyska, demokratiska, diktatur förändrat ett lag.

- Tidigare var grekerna stora individualister. Alla gjorde vad de ville. Nu gör de vad de kan. Jag har försökt lära dem känna sig som ett lag, förklarar Otto Rehhagel för Spiegel.

På så sätt har han fört Grekland till nationens första EM-guld och själv erbjudits ett grekiskt medborgarskap.

Geniet har blivit kung igen - tack vare sin förmåga att rädda lag som förlorat på förhand.

Anna Carlsson