Chefen: ”Klart att klubben påverkas”

ÖFK:s klubbchef talar ut om kaoset

avAndreas Käck

ÖSTERSUND. Daniel Kindberg är mannen bakom ÖFK:s framgångssaga.

Nu sitter han anhållen, på sannolika skäl misstänkt för ekobrott – och klubben är i gungning.

– Klart att det här är omtumlande, säger klubbchef Lars Landin.

Personalen på ÖFK:s kansli blev förbluffade när polisen plötsligt stegade in på kontoret på tisdagsmorgonen.

De ställde frågor om ordföranden Daniel Kindberg, undrade om hans dator fanns på kontoret, men gav ingen mer konkret information än så.

Kort senare informerades samtliga inom klubben att Kindberg blivit anhållen, på sannolika skäl misstänkt för ekonomisk brottslighet.

Ärendet rör egentligen inte Östersunds FK utan Kindbergs egna bolag, men klubbens namn dras oundvikligen i smutsen.

Sent på tisdagskvällen – nästan tio timmar efter att nyheten slagit ner som en bomb i Fotbollssverige i allmänhet och staden Östersund i synnerhet – sätter vi oss ner med klubbchef Lars Landin i hans hem.

Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Daniel Kindberg är vd för Östersundshem.

”Folk blir ledsna”

Han är fortfarande chockad.

– Även om man har varit med om kriser förut så … nej, det här är inte roligt. Folk (inom klubben) blir ledsna och tycker det här är tråkigt, säger Landin.

Hur påverkas klubben?

– Det är klart klubben påverkas, Daniel är ju vår ordförande. Dessutom är han otroligt kreativ och duktig, så det är klart att klubben påverkas. Sen är det inte så att Daniel gör allting i föreningen – som framförallt ni i media verkar tro ibland – utan det finns en massa andra människor som gör jobbet och klubbens arbete fortgår som vanligt, men själva historien är tråkig. Det är aldrig roligt att bli beblandad med sånt här, speciellt inte när det handlar om en vän.

Agerar ni direkt eller avvaktar ni?

– Vi agerar inte på något speciellt sätt nu eftersom vi inte vet någonting. Man ska inte hålla på och agera på spekulationer, säger Landin.

På frågan om Daniel Kindberg – oavsett utfall – kommer kunna sitta kvar som ordförande är svaret svepande.

– Han är ju inte dömd för något. Det pågår en utredning och det är jättebra att polisen gör den utredningen så att vi får veta vad som har hänt.

Pumpade in pengar

En av Daniel Kindbergs affärspartners, en man i 50-årsåldern, sitter just nu häktad misstänkt för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.

Skatteverket misstänker att den här mannen, via sitt bolag, sponsrat Östersunds FK med totalt 4,6 miljoner kronor – utan rimliga motkrav.

– Det är en kille vars bolag varit sponsor till oss tidigare. Som i alla andra sponsoravtal skriver man in vad man ska göra, hur mycket pengar vi ska få och så vidare. Sen har vi ingen anledning att sitta och kontrollera varje företag som sponsrar oss. Hur han har skött sitt bolag, det kan inte vi ha koll på, säger Landin.

Vad säger du om att pengarna som sköts in ska ha varit utan motkrav?

– Där tror jag du är för dåligt påläst. Det var väl så att skattemyndigheten inte tyckte motkraven motsvarade storleken på pengarna – och det är Skatteverkets åsikt. Där får utredningen utmynna i hur man ser på det, säger Lars Landin.

Spelarna i ÖFK informerades om den rådande situationen i samband med tisdagens träning.

På onsdagsmorgonen klockan 10.00 lyfter de från flygplatsen på Frösön och beger sig ner till Kalmar för allsvensk bortamatch.

Laget har fått en trevande start på säsongen.

Nu är det mer än bara resultaten som skaver.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM