”Jag satte macheten rätt i benet”

Foto: SCOTT HEPPELL

avDaniel Sörensen

FOTBOLL

Han har gjort succé sedan flytten till Newcastle i januari.

Den slovakiske målvakten Martin Dúbravka har varit en stor bidragande faktor till att laget har gått från bottenstrid till mittenskikt.

Men det var inom en annan sport som målvakten hade tänkt bygga sin karriär – till en otäck olycka satte stopp för det.

– Det var lite tur i oturen. Vem vet, det kanske var meningen att det skulle ske?, säger han.

Martin Dúbravka, 29, kommer från en familj av fotbollsmålvakter. Både hans pappa och farfar har vaktat stolparna.

Efter en kort sejour i tjeckiska Sparta Prag flyttade slovaken till Newcastle på lån i vinterfönstret. Det var en Rafa Benítez-värvning som chockade många – men efter ett par månader i klubben har Dúbravka tystat sina kritiker.

Inför dagens match hemma mot Arsenal har målvakten fortfarande inte släppt in ett mål på St James’ Park. Han har kommit att älskas av klubbens fans för sina insatser i lagets lyft från botten till ett tryggt mittenskikt i Premier League-tabellen. Bara ligans topp 4-klubbar har tagit fler poäng än Newcastle under 2018.

– När jag skrev på i januari tänkte jag aldrig att jag flyttade till en klubb som skulle åka ur. Jag gick till en klubb med historia och galna supportrar. Så fort jag kom hit visste jag att vi inte skulle åka ur, säger han själv i en intervju med engelska Telegraph.

Hade andra drömmar

När Dúbravka var liten drömde han aldrig om att gå i sin pappas fotspår på fotbollsplanen. Egentligen var det hockeyspelare han ville bli, men slovaken fick tänka om efter att ha varit med om en otäck olycka när han var fem år.

Han beskriver sig själv som ett väldigt aktivt barn som hade svårt att sitta still. Någonting som både har varit till hans för- och nackdel.

– Jag lyssnade inte alltid på mina föräldrar när jag var liten. Jag skulle förmodligen spela ishockey i dag om jag inte hade gjort mig ordentligt illa när jag var fem år. Vi var ute och grillade med familjen, och jag högg ved med en machete. Mina föräldrar sa åt mig att sluta med det, ”du kommer att skada dig”, berättar han.

– Jag satte macheten rätt i benet. Mina föräldrar hade sagt åt mig 100 gånger. Det blev ett djupt sår, och jag har fortfarande ett stor ärr.

Nära att bli halt

Skadan höll honom borta från isen. Han var för orörlig för att kunna fortsätta åka skridskor. Det ledde till att han började spela fotboll i stället.

– Om macheten hade träffat ett par millimeter högre upp på benet så skulle jag ha problem med att gå, och då hade jag aldrig kunnat bli målvakt. Det var lite tur i oturen. Vem vet, det kanske var meningen att det skulle ske?, säger han.

Frågar man de galna, ofta barbröstade, supportrarna uppe i Newcastle svarar de säkerligen ja på Martin Dúbravkas fråga. Det var meningen att han skulle vakta deras stolpar.

Newcastle–Arsenal spelas klockan 14.30. Matchen visas på Viasat Sport Premium.

ARTIKELN HANDLAR OM