Därför nobbade Kaká Manchester City

Foto: Antonio Calanni / TT / NTB Scanpix
FOTBOLL

Den brasilianske mittfältaren Kaká valde 2009 bort storsatsande Manchester City och gick senare till Real Madrid.

Efter vad som visade sig bli en misslyckad flytt berättar Kaká nu om tankarna bakom valet.

– Alltihop hade kommit från ingenstans, och väldigt snabbt. Situationen skakade om mig, berättar Kaká i en intervju med FourFourTwo.

Runt året 2009 var Kaká en av världens hetaste spelare. Två år innan hade han lett sitt Milan till Champions League-titeln och blev därefter utsedd till världens bästa fotbollsspelare av både Fifa och France Football. Därefter jagades han av alla storklubbar i världen.

En av de mest intresserade - som även var väldigt nära ett avtal - var nyrika Manchester City. För dem var januarifönstret 2009 det första med Abu Dhabi-styret. De ville ha Kaká som satsningens nya frontfigur och lade ett gigantiskt bud på Kaká det fönstret.

Men det blev inte ljusblått för brassen. Istället blev det vitt och Real Madrid för närmare 700 miljoner kronor sommaren därefter och presentation inför ett förväntansfullt Santiago Bernabeú.

Den övergången slutade dock i besvikelse. Fyra år senare - med blott 61 ligastarter för klubben - lämnade Kaká Real Madrid, återvände till Milan för att en säsong senare landa i amerikanska Orlando City. Den klubben valde Kaká, nu 35, nyligen att lämna då kontraktet gick ut.

I dag står det oklart huruvida han ska fortsätta karriären eller lägga skorna på hyllan. I så fall som ihågkommen som en av världens främsta spelare, men vars karriär gick utför efter flytten till Real Madrid.

Så varför gjorde han det valet? Vad skulle till exempel ha hänt om han valt Manchester City?

”Situationen skakade om mig”

Det sist nämnda kommer vi aldrig få veta, men i en intervju med FourFourTwo berättar han åtminstone nu om varför han valde bort Premier League-klubben.

– Jag hade absolut ingen aning om att Manchester City var intresserade av att värva mig förens de faktiskt lade ett officiellt bud till Milan, berättar Kaká.

– Vid den tidpunkten var Milan inte en klubb som förväntades sälja sina bästa spelare. Deras filosofi var att endast sälja dem som verkligen ville lämna klubben, och jag var inte en spelare som verkligen ville lämna klubben. Men Adriano Galliani, klubbens vice vd, pratade med min pappa (som även var hans agent) och sa: ”Vet du vad, för första gången är vi faktiskt intresserade av att göra den här dealen - det är en enorm massa pengar och vi kommer att acceptera deras bud.”. Jag visste inte vad jag skulle säga.

– Det såg ut som en ny, spännande utmaning och ett nytt kapitel för mig. Men alltihop hade kommit från ingenstans, och väldigt snabbt. Jag började snabbt känna mig förvirrad och orolig. Situationen skakade om mig.

”Ett lättare beslut om jag skulle göra det i dag”

Kaká berättar att det faktum att budet kom i januari, mitt under säsongen, var ett faktum som gjorde situationen väldigt komplicerad för honom. Samtidigt som han övervägde det överraskande budet bad Milans supportrar om att han skulle stanna. Till slut valde han därför att förbli Milan trogen säsongen ut innan han valde Real Madrid sommaren efter.

Men enligt Kaká skulle valet troligtvis ha varit annorlunda i dag.

– På den tiden var Manchester City inte det Manchester City vi alla känner i dag. De var fortfarande i början av deras resa mot att bli en av de bästa och starkaste klubbarna i världsfotbollen. Projektet av att bygga en trupp kapabel av att kämpa för troféer både i England och i Europa.

– Min huvudsakliga anledning (att tacka nej) var osäkerheten kring truppbygget som de var på väg att sätta i gång med. Det var inte tydligt för mig hur truppen skulle se ut och jag var inte övertygad om att det skulle fungera.

– Numera är Manchester City en mycket mer solid klubb, så det vore ett lättare beslut om jag skulle vara tvungen att göra det i dag. De som får ett bud från dem nu kommer inte att lida av samma huvudvärk som jag upplevde.

– För att sätta det svart på vitt. Om mina förhandlingar med dem hade tagit form detta år skulle mitt beslut ha varit väldigt annorlunda.

PL-jättarnas klubbmärken – därför ser de ut som de gör 01:03
ARTIKELN HANDLAR OM