Ställer sig bakom nya kraven på Blåvitt

FOTBOLL

Samarbetspartnern Nils Wiberg vill ha kvartalsrapporter – hyllar Djurgården och Elfsborg

Foto: Nils Wiberg.

GÖTEBORG. Tidigare huvudsponsorn Nils Wiberg är rejält oroad över IFK Göteborgs senaste bokslut. Men hyllar Djurgården och Elfsborg.

Wiberg kommer, som medlem och samarbetspartner, gå på IFK Göteborgs årsmöte och ställa sig bakom fansens krav på kvartals- och budgetrapporter.

– Jag vill ha större öppenhet, säger Wiberg.

I början av veckan redovisade IFK Göteborg ett bokslut som gav ett minus på 10,4 miljoner kronor för 2014.

I början av året bröt också IFK Göteborg samarbetet med huvudsponsorn Prioritet Finans sedan parterna inte lyckats komma överens om ett avtal.

Företaget, som är en av svensk idrotts största privata sponsorer, stöttar flera andra klubbar ekonomiskt och kommer ha ett fortsatt nära samarbete med IFK Göteborg som en av huvudfinansiärerna bakom nya inomhusstadion, miljardinvesteringen Göteborg Nya Arena.

Går på årsmötet

Prioritet Finans-vd:n Nils Wiberg kommer i egenskap av medlem gå på IFK Göteborgs årsmöte på måndag:

– Jag kommer gå dels för att kunna svara om det dyker upp några frågor kring vårt tidigare sponsorsamarbete men även för att höra vad ledningen har för handlingsplan.

– Som medlem är jag djupt oroad över att IFK Göteborg har tappat så mycket av sitt egna kapital. Det går inte att fortsätta att driva en förening med sådana förluster. Det får inte se ut så.

– Det vilar ett mycket stort ansvar på de som tar på sig ett uppdrag i IFK Göteborg. Det är Sveriges mest anrika förening, en klenod.

Blev du överraskad av det ekonomiska resultatet?

– Ja. Utan att jämföra klubbarna, men det som hände i Tyresö kom som en chock för oss som sponsorer i klubben. Lika lite har jag haft insyn i IFK Göteborg, att 2014 skulle bli så här tufft. Och då bidrog vi ändå med åtta miljoner årligen, nästan tio procent av omsättningen om man plockar bort spelarförsäljningarna.

Stöttar motion om rapporter

– Det är ju bland annat den här typen av information och insyn som jag har efterlyst när vi var huvudsponsorer, säger Nils Wiberg.

Det finns en motion till IFK Göteborgs årsmöte om ökad redovisning av framtida budget och fans som argumenterar för kvartalsrapporter för att man ska kunna följa den ekonomiska utvecklingen. Vad anser du om de förslagen?

– Jag svarar tydligt JA! på de önskemålen. Det är en jättebra motion. Det är det jag velat hela tiden. Som medlem vill jag bli delgiven budgeten. Jag vill kunna se hur det går ekonomiskt under året. 

Riskerar inte kvartalsrapporter att öka administrativa belastningen och ge konkurrenter mer information som kan skada IFK Göteborg?

– Nej, att offentliggöra det är inget konstigt. Det är flera som gör det. Det ger inte sådan detaljinformation att det skadar.

– Det är så mycket viktigare att få ut information och engagerade medlemmar och att på så sätt kan få sunda föreningar i Sverige.

Fortsätter hylla Djurgården

Lika kritisk som Wiberg är till IFK Göteborgs bokslut minst lika mycket hyllar han Djurgården, där PF-vd:n har förlängt sponsorskapet, som under onsdagen för första gången på flera år rapporterade ett positivt resultat, plus 4,5 miljoner kronor.

– Det visar vad en bra ledning kan göra för att vända på en trend. I Henrik Berggren (vd) och Bosse Andersson har de en skicklig ekonom och en superentreprenör till sportchef. De har gjort ett suveränt arbete.

– Kolla även på Elfsborg. De har gjort det bra och lyckats vända på det hela.

Vad har gått snett i IFK Göteborg?

– Det vill jag inte uttala mig om. Karl Jartun (ordförande) och Ulf Ivarsson (kassör) är skickliga affärsmän och behöver inte en Wiberg som berättar vad de ska göra.

– Däremot tror jag de flesta svenska föreningar behöver någon slags välgörare. Djurgården har det, Helsingborg, Malmö, Örgryte – alla har eller har haft det. IFK Göteborg hade Prioritet Finans och andra tidigare.

– Vem ropar Blåvitt på om det går riktigt illa nu? undrar Nils Wiberg.

Om inte IFK Göteborg lyckas lösa det med nya huvudsponsorer – finns ni kvar med ert erbjudande då?

– Jag kan aldrig säga att jag stänger dörren till IFK Göteborg, aldrig till det klubbmärket och den symbolen. Aldrig! Det har alltid varit en ära för oss att vara på Blåvitts klubbdräkt.

Utmanar MFF med ny mf

– Däremot kan vårt företag inte ligga och hålla en massa miljoner kronor åt IFK Göteborg. Vi beslutar om att göra andra saker också, säger Nils Wiberg.

Inkassoföretagets vd tror ändå på ett positivt 2015 för IFK Göteborg:

– Får vi in en spelskicklig mittfältare så blir vi ett riktigt hot mot mot MFF. Det anfallet IFK har med Vibe, de andra två danskarna och Engvall är det ingen som matchar i allsvenskan, menar han.

ARTIKELN HANDLAR OM