”Kan inte spela VM på 4 000 gravar”

1 av 8 | Foto: Kritiken är massiv mot Qatars storslagna VM-projekt. Här är Khalifa International Stadium som ska byggas ut till 68 000 platser.
Tusentals underbetalda gästarbetare ser till att det blir verklighet.
FOTBOLL

Du får snart inte arrangera OS utan skyddsombud, men fotbolls-VM är fritt fram.

Nu reagerar internationella fackföreningen ITUC:s biträdande ordförande på Sportbladets reportage från Qatar.

– Det kan fan inte vara på 4000 gravar vi spelar fotbolls-VM, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

4 000 nepaleser och indier kommer att dö i byggandet av arenor och infrastruktur fram till fotbolls-VM 2022 i Qatar. Prognosen är framtagen av internationella fackförbundet (ITUC) och låg till grund för Sportbladets reportage från Doha.

När reportern Oskar Månsson konfronterade VM-organisationen med siffrorna kontrade de med en egen faktauppgift. Noll personer har dött i projekt kopplade till VM, hävdade de, vilket går på tvärs med de oberoende bedömningar som har gjorts.

Karl-Petter Thorwaldsson läste reportaget. LO:s ordförande är också biträdande ordförande i ITUC och har varit i Qatar för att sätta sig in i arbetarnas villkor.

”Fifa gör tvärtom”

– Reportern möter precis samma sak som vi. Här har ingen dött, säger någon, och tio meter därifrån sitter en arbetare och berättar om dödsfall. Det är så jäkla cyniskt, säger Thorwaldsson.

Det internationella facket vill göra OS och fotbolls-VM säkrare. Genom förhandlingar med IOK närmar de sig en bestämmelse om att inget arrangörsland får bygga OS-arenor utan att ha skyddsombud och garantier för att de mänskliga rättigheterna följs.

Enligt Thorwaldsson är inte Fifa intresserat av något liknande.

– De gör precis tvärtom. De har huvudet rakt ner i sanden. Alla rykten ni hör om Fifa kan vi bekräfta som sanna, det är mycket svåra att ha att göra med. Det är bara Big Money hela tiden. Det är obegripligt hur några av VM har blivit utsedda, säger han.

”Inte värdigt sporten”

Vad hoppas ni händer nu?

– Vi har aldrig krävt att man ska bojkotta VM, vi är lika mycket idrottsälskare som alla andra, men det kan fan inte vara på 4 000 gravar vi spelar fotbolls-VM. Det är inte värdigt sporten.

VM kommer trots allt att hållas i Qatar 2022. Är er kamp därmed förlorad?

– Nej. Vi arbetar fortfarande för att Fifa ska bli lika bra som IOK på att sätta ner foten. De borde säga "antingen gör ni det bra för arbetarna och avskaffar kafala (systemet som tvingar gästarbetare lämnar över sina pass när de anländer till Qatar, reds anm), eller så flyttar vi på VM". Det enda Fifa flyttar är matcherna för att det är för varmt på sommaren. Det går att bygga men inte spela, alltså, vilket är cyniskt när de flesta som dör gör det av törst.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fifa

Fotboll

Qatar