Fotboll

Island tappar – efter dråpliga självmålet

Av: 

Per Bohman

Michael Wagner

FOTBOLL

Lagerbäck besviken på domaren: ”Det är ett helvete”

Island stormade mot EM.
Då vände Tjeckien – på grund av ett dråpligt självmål.
Efteråt var Lars Lagerbäck självkritisk.
– Jag har en stor del i den här förlusten, säger han.

Island fick en drömstart i den tuffa bortamatchen mot Tjeckien. Lars Lagerbäcks mannar tog ledningen redan i den 10:e minuten. Hemmamålvakten Petr Cech kom ut fel vid en fast situation, och fick inte tag i bollen. Birkir Bjarnason hann upp den längs med kortlinjen – och nickskarvade akrobatiskt bollen snett inåt bakåt i straffområdet. Där dök gamle IFK Göteborgs-backen Ragnar Sigurdson upp och forcerade in 1-0 till Island.

Under resten av halvleken blev Island hårt tillbakapressade. I den 45:e minuten fick

Tjeckien också in en välförtjänt kvittering. Pavel Kaderabek hann först på ett skickligt inspel och fixade 1-1 med en kraftfull nick.

Lagerbäck kritisk

– Men det är ett helvete hur målen kommer till. Fjärdedomaren försöker skydda domarteamet för kvitteringen kommer på 45 sekunders övertid när det inte skulle vara någon tilläggstid. Domaren skulle blåst av före, säger Lagerbäck till Sportbladet och fortsätter:

– Jag frågade fjärdedomaren direkt och då sa han att man ska spela 15 sekunder efter frisparken. Den regeln har jag aldrig hört talas om heller – och nu var det dessutom 45 sekunder över.

Under den andra halvleken fortsatte Tjeckien att skapa målchanser. Efter en timme kom en hemmaspelaren runt på vänsterkanten och skickade in ett flackt inlägg. Islands anfallare Jon Dadi Bödvarsson var nere i eget straffområde och försökte rensa bort bollen. I stället fick han till en lurig felträff, och målvakten Hannes Thor Halldorsson hann inte reagera när bollen slank in i nät.

– Det var grymt på det sättet. Sedan är det bara att konstatera att Tjeckien var bättre, säger Lagerbäck.

Revansch för Cech

I den 85:e minuten fick Johann Gudmundsson chansen att slå in kvitteringen. Peter Cech revanscherade sig från missen i den första halvleken när han fick händerna på det vassa avslutet.

– Tjeckien vinner välförtjänt. Totalt sett är de bättre. De har ett väldigt bra lag och är löpstarka och aggressiva, säger en självkritisk Lagerbäck och fortsätter:

– I första halvlek ligger vi fel i positionerna. Vi spelade inte bra i första halvlek och det är delvis mitt fel. Jag borde förberett laget bättre på hur Tjeckien spelar med sina trianglar ute på kanterna. Vi blev för passiva där och det är mitt jobb att se till att vi inte är det. Jag har en stor del i den här förlusten
Förlusten betyder att Tjeckien går om de inför matchen obesegrade Island i kvalgruppen. Tidigare under kvällen slog grupptrean Holland tillbaka Lettland med 6-0.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!