Experten: Straffarna borde ha slagits om

avMartin Tolén

Kroatien slog ut Danmark i ett straffdrama.

Men hur regelrätt var det egentligen? Enligt straffanalytikern Geir Jordet var samtliga räddningar regelvidriga.

– De borde ha slagits om, säger Jordet enligt VG.

Två av fyra åttondelsfinaler i VM har så här långt gått hela vägen till straffläggning.

Först slog värdnationen Ryssland ut Spanien innan Kroatien i går slog ut Danmark efter ett nytt straffavgörande.

Danske Kasper Schmeichel svarade för två straffräddningar medan kroaten Danijel Subašić tog tre av fem straffar vilket skickade Danmark ut ur turneringen.

Men nu riktas kritik mot straffavgörandet.

”Helt säker på att det spelade in”

Enligt norske straffanalytikern Geir Jordet – doktorand i fotbollspsykologi och har analyserat samtliga straffavgöranden i EM-, VM- och Champions League-sammanhang – borde straffarna ha gått om.

Samtliga räddningar skedde nämligen sedan både Schmeichel och Subašić tagit ett steg ut från mållinjen, men argentinske huvuddomaren Nestor Pitana friade.

– Jag blev imponerad av målvakterna. De utnyttjade att domaren inte blåste när de gick ut tidigt och minskade vinkeln genom att hoppa ut innan straffsparken slog. Och utöver det tog de båda mycket plats innan straffen. De var framme hos straffskytten och snodde hans uppmärksamhet med både gester och att hoppa fram och tillbaka. Jag är helt säker på att det spelade in, säger Jordet enligt VG.

1 av 2 | Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

”Borde ha slagits om”

Jordet tycker att Pitana – som för övrigt fått fina lovord för sin insats – gjorde ett misstag genom att inte blåsa om straffmissarna.

– Regeln är sådan att man ska stå på linjen till straffen slagits och det är klart att de borde ha slagits om. Men så här blir det när det inte blåses av och målvakterna gjorde det bra som utnyttjade det. Det jag tycker är intressant är att det snackas mycket om att lag borde öva på straffar, men även domarna borde göra det. För i det här fallet gjorde domaren fel, säger Jordet.

Norska VG har sökt Fifa för en kommentar, men hittills utan framgång.

Kroatiens kvartsfinal spelas mot Ryssland på lördag.