Kontroversiella utspelet: Tillägnar segern till Ukraina

avRobert Rosén

Kroatien vann kvartsfinalen mot Ryssland.

Efteråt valde scouten Ognjen Vukojević och försvararen Domagoj Vida att tillägna vinsten till Rysslands grannland.

– Det här är en seger för Ukraina, säger Ognjen Vukojević i ett videoklipp.

Det satt långt inne. Men Kroatien är klart för sin andra VM-semifinal genom tiderna, sedan de vunnit straffläggningen mot Ryssland.

I den efterföljande euforin valde scouten Ognjen Vukojević, 34, och mittbacken Domagoj Vida, 29, att spela in ett videoklipp som Vukojević därefter postade på sociala medier. I videon syns Vida, enligt RT, säga ”Ära till Ukraina”, en fras som de senaste åren använts av ukrainska nationalister.

Vukojević kontrar å sin sida med att lyfta fram den ukrainska storklubben Dynamo Kiev ”Det här är en seger för Ukraina och Dynamo”, säger han i klippet.

1 av 3 | Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

”Det är ett skämt”

Videon, som är kontroversiell med tanke på det politiska läget mellan Ryssland och Ukraina, togs efter en stund bort. Vid det laget hade ryska medier dock hunnit spara ner den.

– Det här är en seger för Kroatien. Inget politiskt. Det är ett skämt. Jag har vänner där (i Ukraina) sedan min tid i Dynamo Kiev, jag menade inget annat, säger Domagoj Vida till Sports.ru.

Utspelen från kroaterna är den andra politiska laddade gesten under VM-slutspelet. Sedan tidigare har Granit Xhaka, Stephan Lichtsteiner och Xherdan Shaqiri hamnat i blåsväder, efter att de firat med att göra tecknet för den albanska örnen. Någonting som ledde till att spelarna blev bötfällda.

Såväl Ognjen Vukojević som Domagoj Vida har representerat Dynamo Kiev under karriären och Vukojević arbetar numera som scout för klubben.

ARTIKELN HANDLAR OM