Lämnar in protest – efter målgesterna

Av: Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Kontroversiella målgester och en sko prydd med Kosovos flagga.

Nu vill Serbien att både Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri straffas.

– Det handlar om skor, kontroversiella flaggor och firandet vid båda målen, säger den serbiske generalsekreteraren Jovan Surbatovic.

Schweiz stod för en imponerande vändning när man kom tillbaka från underläge med 0–1 till seger med 2–1 mot Serbien.

Eftersnacket har mestadels handlat om de laddade gesterna efter Granit Xhakas och Xherdan Shaqiris fullträffar – där båda firade sina mål med att forma sina händer som den albanska örnen.

Båda spelarna är av kosovoalbanskt ursprung. Xhakas pappa, Ragip, har ett förflutet som fängslad aktivist i tre och ett halvt år innan familjen flydde från det forna Jugoslavien.

Shaqiri ville dock inte utveckla varför han firade som han gjorde efter det sena avgörandet mot Serbien.

– Det är fotboll, det handlar om känslor. Ni såg alla vad jag gjorde, men jag vill inte prata om det. Jag är bara glad över målet, sa han efteråt.

Hade Kosovos flagga på skon

Nu skriver The Telegraph att Serbien kommer att skriva till Fifa och uppmana organisationen att straffa båda spelarna.

En officiell protest kommer lämnas in, bland annat på grund av en utebliven straff i den 66:e minuten då Aleksandar Mitrovic föll till marken efter en närkamp med två schweiziska spelare.

Men också till följd av Xhakas och Shaqiris målgester – och dessutom det faktum att att baksidan av Shaqiris högra sko pryddes av Kosovos flagga.

– Det här är ett fall som handlar om skor och är en fråga om ett flertal kontroversiella flaggor och firandet av de båda målen, säger det serbiske fotbollsförbundets generalsekreterare Jovan Surbatovic.

Kan stängas av

Telegraph skriver att det är tveksamt om Shaqiri och Xhaka kommer straffas för att ha framfört ett politiskt budskap eftersom både Albanien och Kosovo är medlemmar i Fifa och att deras flaggor därav inte klassas som politiska symboler.

Däremot återstår det att se om firandet bedöms som en ”provokation mot allmänheten” – ett brott som enligt Fifas disciplinära regelverk kan leda till två matchers avstängning.

Foto: TT
Publicerad:

LÄS VIDARE