Simon Bank: Nu är en ofattbar karriär över

Foto: Lars Frölander.
FOTBOLL

LONDON. Från en magisk final i Barcelona till ett förlorat försök i London.

Lars Frölander stoppade in tjugo år, sex OS och en ofattbar karriär däremellan.

Nu är den över.

Det är, hur man än vrider och vänder på det, alltid lite sorgligt när det tar slut.

I morse hoppade Lasse Frölander i bassängen i sitt sjätte OS, efter en missad start, 52,47 och en tjugonde plats kom han ut och var besviken.

Han hade visat för sig själv, sa han, att han hade finaltider i kroppen.

Han hade inte, sa han, lyckats visa det för någon annan.

– Så det är skitsamma.

Simsporten måste lyssna

Vi var bara fyra journalister som väntade på Frölander när han väl kom ut till pressfållan. Det hade varit en ny, svart simdag (Stefan Nystrand fick inte ut mer än 22,32 ur kroppen), och det var inte så många där för att se det.

Det är som det är med det. Vi var fler för tolv år sedan, när han just gjort utfört av den svenska OS-historiens största prestationer. En svensk hade utmanat två australiensare i Australien, och vunnit. Tystnaden i hallen i Sydney är fortfarande det mest öronbedövande jag varit med om när det gäller svenska OS-ögonblick.

Lasse ska göra annat nu, han har sin kinesiologi och sina idéer om kosthållning. Han har också idéer om svensk simning, som han ventilerade i en intervju i förra veckan. Hans erfarenhet från sex olympiska spel, från 20 år i världstoppen och ett liv bland de allra bästa, är av det där slaget som inte går att köpa för vare sig pengar eller guld.

Han pratar gärna.

Det vore sinnessjukt om simsporten inte ville lyssna.

Inspirerat en hel generation

Lars Frölander säger att han tänker fortsätta träna, fortsätta simma SM och kanske världscupen, men att han är färdig med OS nu. Jag minns att det tog ett tag i början att ta sig innanför det där lite truliga skalet han brukade ha, men jag har alltid tyckt mycket om att prata med honom och jag har alltid tyckt mycket om honom. Frölander var länken mellan Anders Holmertz och Therese Alshammar, han har varit med och inspirerat en generation av Kammerlings och Igelströms och Nystrands, och ytterligare en generation med Sarah Sjöström som lysande stjärna.

Svensk simning och svensk idrott har honom att tacka för så oerhört mycket.

Det har, när jag tänker efter, jag också. Tack för sex OS, Lasse. Tack för tystnaden i Sydney och allt det andra.

ARTIKELN HANDLAR OM