”AIK ville skriva ett längre kontrakt, jag ville ha ett kortare”

FOTBOLL

Labinot Harbuzi om sitt tuffa år, hur han blev blåst på drömövergången – och varför han valde Syrianska framför AIK

Han är en av sommarens hetaste värvningar i allsvenskan.

Labinot Harbuzi, 26, återvänder för att hitta glädjen efter ett tungt år i Turkiet.

– Första tanken jag fick när allt var klart var: ”Fan, det här blir häftigt!”, säger han.

Svensk fotboll har fått se flera stora spelare vända hem i sommar: Daniel Majstorovic, Matias Concha, Henok Goitom.

I går valde ytterligare ett meriterat namn att fortsätta karriären i allsvenskan.

Labinot Harbuzi har ägnat sommaren åt att hitta en ny klubb. Han har haft förfrågningar från Frankrike, Holland, Cypern, Danmark, USA och Italien.

Valet föll på Syrianska från Södertälje.

– Det fanns en del att ta ställning till, bland annat en klubb i Serie A. Jag bekantade mig med ett antal klubbar, men vissa saker kändes inte rätt. Till slut kände jag att jag måste komma igång med min fotboll. Jag är i en situation... vad ska man säga? Senaste året har jag stått still.

Han har ju det.

”Bittert”

Labinot Harbuzi har varit bortglömd för den svenska publiken. Han lämnade Malmö FF 2009 för turkiska Gençlerbirligi. Det första året gick bra. Så bra att Galatasaray ville köpa mittfältaren.

– Jag hade ett konkret förslag i handen, men presidenten krävde runt 8 miljoner euro. Jag sa: ”Var realistisk. Tänk på vad ni betalade för mig. Du gör en ekonomisk vinst, jag gör en ekonomisk vinst och jag får utvecklas som spelare”. Men han satte stopp.

Måste vara bittert att gå miste om en sån flytt?

– Ja, det var väldigt bittert. Allt var klart förutom att klubbarna skulle komma överens.

Så blev det inte. Kort därefter fick tyske tränaren Thomas Doll sparken.

– Första året fungerade det väldigt bra. Vi hade en tysk tränare och det var hundra procent koncentration, organisationen fungerade. Sedan fick han sparken. Det var mycket som inte stämde. Sena utbetalningar. Massa annat strul.

Labinot Harbuzi och klubben rev kontraktet. Han valde Manisaspor för att få fart på karriären. Där fick han en déja vù. Tränaren som värvade honom fick sparken – den här gången efter tio dagar.

Under 2012 har Harbuzi bara spelat fem ligamatcher, varav två från start.

Hur är din fysiska status?

– Inte hundraprocentig. Jag har haft semester sedan april och tränat på egen hand. Men känslan i fötterna har jag inte tappat.

Är du bättre i dag jämfört med när du lämnade allsvenskan?

– Jag tycker att jag har utvecklats. Det säger många som sett mig spela. Jag har fått möta Elano, Quaresma, Guti, Simão. Det är lite annat än allsvenskan.

Kontrakt året ut

Den förre U21-landslagsspelaren avfärdar att han valde Syrianska för pengarna. Avtalet gäller för resten av säsongen.

– I så fall hade jag inte skrivit på för dem. Jag fick frågan: ”Hur kan Syrianska ha råd med dig om inte AIK hade det?”. De summor som nämndes när jag diskuterade med AIK – att jag skulle ha krävt 8 miljoner kronor – det stämmer inte. Med AIK var grejen att de ville skriva ett längre avtal. Jag ville ha ett kortare.

– Pengar är inte allt. Det är en del av jobbet som spelare, men det är inte allt. Är magkänslan rätt – då får den ekonomiska biten läggas åt sidan.

Vad är ditt personliga mål med hösten?

– Komma igång, spela så mycket som möjligt. Klubbarna som var intresserade tidigare håller ett öga på mig så det är en vinstsituation.

Och nu kan du få sällskap av Kennedy Bakircioglü?

– Ja, en vän läste upp artikeln för mig. Det vore förstås väldigt bra för klubben.

ARTIKELN HANDLAR OM