AIK: Uefa har oss under bevakning

FOTBOLL

”Hoppas att vi inte blir uteslutna”

Uefa har redan innan AIK:s match mot CSKA Moskva på torsdagen klubben under extra bevakning.

Efter nattens nya incidenten vid ryssarnas hotell riskerar AIK ”hårda repressalier”.

Klubben varnade själv för uteslutning men har nu valt att omformulera sig.

Vid fyratiden natten mot torsdag attackerade ett antal personer CSKA Moskvas spelarhotell med raketer.

– Det är klart att man vaknade till. Men det var ingen fara, säger CSKA:s svenske mittfältare Pontus Wernbloom till Sportbladet.

Händelsen upprör AIK:s klubbledning som på torsdagen gick ut och varnade supportrarna för att uppförandet kan leda till att klubben utesluts från Europa-spel.

”Har oss under bevakning”

”Om vi skall spela i Europeiska Cuper måste vi och våra supportar vara professionella och uppträda på ett sportsligt sätt, annars riskerar vi att uteslutas från kommande Uefa-spel vilket vore mycket olyckligt”, skrev klubben.

En formulering som nu ändrats till att AIK ”riskerar hårda repressalier från Uefa”

– Det stämmer att vi ändrade den formuleringen eftersom att vi inte riktigt vet. Uteslutning är mycket ovanligt och vi hoppas att det inte ska ske. Däremot kan vi förvänta oss hårdare repressalier. Det är en mer korrekt formulering. Jag kan själv inget exempel någon klubb blivit utesluten eller vet vad som krävts, säger Gabriella Blombäck, informationsansvarig för AIK Fotboll.

Klart är att AIK kan förvänta sig dryga böter för ordningsstörningen. 2010 straffades klubben med 550 000 kronor i böter sedan Levski Sofias spelarbuss attackerats med flaskor och stenar efter en kvalmatch till Europa League.

– Jag vill inte spekulera i exakt vad det här innebär men faktum med Uefa är att de har en straffskala för olika typer av brott, eller ordningsstörningar. Om samma lag har upprepade störningar eller problem ökar dem. Då är det inte längre grundskalan utan blir extra böter. Jag kan säga att Uefa redan har oss under bevakning på grund av tidigare problem.

”Uefa tappar tålamod”

Blombäck säger sig inte veta hur långt tillbaka i år Uefa går i appliceringen av straffskalan. Däremot hade fotbollsförbundet den svenska klubben under extra bevakning redan innan nattens händelser.

– Den här säsongen har vi haft något problem i varje match i Europa-spelet, utom i den första omgången. Återfallsordningsstörningar straffas hårdare och vi börjar få ett dåligt ”track record” hos Uefa. Därför hade de skickat en extra säkerhetsdelegat redan till den här matchen eftersom vi hade problem mot Poznan med bengaleldning och annat. Jag vill inte spekulera i vad som händer nu men de tappar ju mer och mer tålamod.

Vad händer nu?

– Vi hade ett möte med Uefa i morse och de har noterat vad som hänt. Sedan får vi den formella rapporten först efter matchen och vi har ännu inte fått något beslut kring vad det som hände i Poznan-matchen kan innebära i form av böter.

ARTIKELN HANDLAR OM