Räddade hedern – efter nytt drömmål

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Supermål av ”Ibra”: Det var början på framtiden

1 av 11

KIEV. Ett historiskt drömmål.

Zlatan Ibrahimovics volley innebär att han är EM-historiens tredje bästa målskytt genom tiderna.

– Efteråt visste jag inte var jag var, säger han.

För Sverige saknade avslutningsmatchen mot Frankrike betydelse men det märktes inte på spelarna som svarade för sin starkaste insats i årets EM.

– Vi fick en skön sista match. För oss var den betydelselös men vi gjorde det svårt för Frankrike. Nu får de möta Spanien, det hade de inte räknat med, säger lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic.

”En fantastisk känsla”

Den svenske anfallaren var osynlig i första halvlek men i 54:e minuten kom första – och enda – avslutet på mål.

Det satt där det skulle, milt uttryckt.

–  Jag fick en fantastisk boll av Seb (Sebastian Larsson). Jag bara vände mig om och försökte skjuta. Det liknar ett mål jag gjorde mot Island, då var det med vänstern, nu med högern. En fantastisk känsla, det går inte beskriva. Man försöker göra mål hela tiden, att man gör ett så här fint mål blev en extra kick. Efteråt visste jag inte var jag var.

Ett av dina allra bästa mål?

– Nej, jag har gjort finare, säger Zlatan och ler.

Målet var hans sjätte i EM, bara Michel Platini (9) och Alan Shearer (7) har gjort fler. Zlatan är dessutom den ende spelare som gjort två mål i tre raka EM-turneringar.

Efter matchen var han så utpumpad att han spydde vilket han även gjort i tidigare landskamper men de har betytt mer.

– Vi gjorde den här matchen viktig för oss. Det enda vi ska backa tillbaka till är första halvleken mot Ukraina. Sedan gjorde vi en del små misstag och det har kostat oss att vi inte gick vidare, säger Zlatan.

”Skön avslutning”

Zlatan avslutade EM med att ta av sig matchtröjan och kaptensbindeln och kliva fram till den svenska klacken på Olympiastadions läktare.

– Fansen har varit fantastiska. Det var därför jag lämnade min tröja och min kaptensbindel. Vi ska inte klaga på stödet vi har haft. Det har varit fantastiskt, säger Zlatan och fortsätter:

– Det var en skön avslutning. Jag ville bara gå ut och få kontakt. Jag har haft kontakt hela turneringen. Det stödet gör att att man blir motiverad och får en adrenalinkick. Det finns inget att klaga på. Det var bara att gå ut och säga tack för allt stöd.

Trots EM-uttåget ser Zlatan segern som en början på något som ska bli ännu bättre till VM 2014.

– Vi kör på som vi har gjort. Det här var början på framtiden och VM-kvalet. Vi kan spela på det här sättet och det bevisade vi i dag, säger Zlatan.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN