Kan det här United bli så mycket bättre?

Brenning: Måste börja våga

FOTBOLL

Han är deras formstarkaste spelare och på söndagen var han en av de allra bästa.

Egna produkten Jesse Lingard gör succé i Manchester United men ska klubben få ett mästarlag kan vägen framåt inte bara handla om trygghet, effektivitet och arbetskapacitet.

Då måste den handla om Henrich Mchitarjan också.

Manchester United åkte till The Hawthorns och bjöd på en lektion i hur José Mourinho hämtar hem tre poäng från ett bottenlag. Det var ingen sprudlande anfallsfotboll från ett topplag som på var och en av positionerna var överlägset sin motståndare utan mer än något annat behärskat och effektivt. Till och med försiktigt om man så vill.

Det är också så José Mourinho byggt sitt Manchester United. Det handlar mer om en hög lägstanivå än en hög högstanivå. Söndagens matchhjälte Jesse Lingard är det allra tydligaste exemplet på det.

Kan de bli så mycket bättre?

Mot West Bromwich var 25-åringen kanske bäst av alla på planen. Rörlig, alltid redo att löpa upp ytor, uppoffringsvillig i defensiven och beundransvärt noggrann i alla situationer. De fem senaste ligamatcherna har han, i Paul Pogbas frånvaro, med sina fyra mål varit Uniteds formstarkaste spelare.

Men hans självklarhet i rollen som offensiv kreatör släpandes bakom anfallsspetsen Romelu Lukaku väcker också frågan om det här United kan bli så mycket bättre.

Innan säsongen anade vi en offensiv som skulle ledas av det kreativa geniet Henrich Mchitarjan med den allsidige Lukaku framför sig i rollen som både bollmottagare och djupledslöpare. Nu har vi ett United med arbetshästen Lingard och en Romelu Lukaku i den omgivningen plötsligt lika orörlig som en Zlatan på kryckor precis efter svenskens knäoperation.

Jag hade hoppats få se Lukaku i en lika dominant roll som den han hade i Everton men mot West Bromwich blev 24-åringen återigen inget mer än en Jan Koller-typ. En kraftfull kille du kan sätta uppspelen på och sikta inlägg mot men samtidigt också en bubblande kittel av frustration och outnyttjad potential.

Likt Pippo Inzaghi slickandes offside-linjen – men utan att någonsin göra en ansats till djupledslöpning utan istället bara väntandes på att bollen ska nå hans huvud. En slående stor del av Uniteds spel handlar numera också om just inlägg.

Visst blir det effektivt när passningsfoten är så fin som Marcus Rashfords. Visst kommer det ge möjligheter när Jesse Lingard löper upp så mycket ytor. Visst kommer det ge mål när styrkan i huvudspelet är av Lukakus dignitet. Men framförallt blir det väldigt tryggt. Säkra slut på anfall utan oro för kontringar. Enkla spel in i straffområdet utan krångel längs backen.

Tryggt. En hög lägstanivå. Men inte så himla mycket mer.

Hade kunnat vinna tidigare år

De senaste åren hade det här Manchester United med sin effektivitet, säkra defensiv och förmåga att ofta ha marginalerna med sig mycket väl kunnat vinna ligan men årets Manchester City har höjt ribban. De har med sin exceptionella spelmässiga överlägsenhet ställt nya krav på motståndarna att höja risknivån och bli minst lika bra för att besegra dem.

Det går inte längre att Leicester-spela på motståndarens misstag. Det går inte längre att lita så mycket på en enskild spelares (Paul Pogbas) påverkan. Det går inte längre att lägga lägstanivån så högt att ingen annan förmår att ta sig över den. Manchester City är långt över Manchester Uniteds lägstanivå. Nu måste José Mourinho släppa säkerhetslinan och försöka lyfta högstanivån också.

Han har byggt sig en fin avsats att ta språng ifrån. Ett tryggt försvarsspel, en imponerande och ung trupp samt en startelva att bygga en framtid kring. Nu är det bara att våga ta sats och hoppas att det lyfter.

Jag vet inte var det lämnar Jesse Lingard men jag vet vad det borde innebära för Henrich Mchitarjan. Han är en spelare som kan lyfta ett lag. Han är en spelare som kan förvandla en offensiv.

Jesse Lingard kommer alltid springa dit du säger åt honom men Henrich Mchitarjan kan springa dit du inte trodde det var möjligt att nå. På lite sikt och med rätt utveckling på Uniteds unga offensiv kanske också i kapp Manchester City.

Men då måste de faktiskt börja våga först.

ARTIKELN HANDLAR OM