Nya läckor: Rasismskandal skakar PSG

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
U18-landslagsmannen Yann Gboho
Foto: Getty Images
U18-landslagsmannen Yann Gboho

FOTBOLL

Uppgifter från Football Leaks har redan avslöjat att PSG lurat Financial Fair Play med Uefas goda minne.

Nu skakas storklubben av ännu ett avslöjande.

Enligt Mediapart ska klubben ha nobbat unga akademispelare mellan 2013 och våren 2018 baserat enbart på deras etniska ursprung.

Footboll Leaks fortsätter att ruska om Europas toppklubbar. Tidigare har avslöjanden kring Manchester City och PSG:s dopade ekonomiska siffror skakat de båda klubbarna och nu fortsätter skandalerna rullas upp i den sistnämnda storklubben.

Men den här gången är det långt ifrån de färdiga fotbollsmiljonärerna det gäller utan unga tonåringar som enligt Mediapart, som granskat dokumenten och undersökt saken vidare journalistiskt, ska ha diskriminerats på grund av en policy på klubben där spelare sorterats utifrån etniskt ursprung.

”Bästa jag kan ge någon”

Enligt den franska sajten ska PSG från och med 2013–våren 2018 har haft en policy att inte ta in några spelare med etniskt afrikanskt ursprung. I granskningen exemplifieras det med den franska U18-landslagsmannen Yann Gboho, nu i Rennes, som 2014 nobbades av akademin enbart på grund av att han var svart. Scouten Serge Fournier var en av dem som upptäckte Gboho stora talang. Han gjorde en scoutrapport där han delade ut 2+.

– 2+ är det bästa betyg jag kan ge någon, förutom 1. Men det ger du bara till Mbappé-typer. Jag har aldrig get någon en etta i hela min karriär.

Serge Fournier bekräftar också att man i scoutrapporter till PSG ombads fylla i etnisk bakgrund på spelaren: Fransk, västindisk, svart afrikan eller nordafrikan. Något som är olagligt enligt fransk lag.

– PSG ville aldrig att vi skulle skriva kontrakt med någon spelare född i Afrika för du kan aldrig vara säker på deras födelsedatum, säger Fournier.

”Ett krav från styrelsen”

Mediapart har också kommit över mötesprotokoll från mötet där PSG-akademin diskuterade just Yann Gbohos framtid. Där ska scoutchefen Marc Westerloppe har slagit fast följande:

”Vi kommer inta återkomma till det här ämnet (Gbohos). Jag vill inte vara den fula ankungen. Men det är ett problem med riktningen på den här klubben, vi behöver en etnisk diversifiering. Det är för många västindier och afrikaner i Paris”, säger han och fortsätter senare:

”Det är en skam att vi hittar samma spelare som redan finns i Paris, det här är ett krav från styrelsen”.

Det här mötet ska enligt uppgifter till Mediapart har orsakat en intern skandal. Men ledande personer i PSG begravde ärendet och riktlinjerna fanns alltså kvar fram till 2018.

PSG medger i ett svar på sin hemsida att klubben använt den olagliga etniska registreringen men menar att det skett helt utan insyn från klubbens ledning. En intern utredning pågår just nu, skriver man och man säger sig redan ha vidtagit ett flertal åtgäder, skriver man i ett pressmeddelande. .

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.