Stjärnorna kritiserar Fifa efter beslutet

avMalin Wahlberg

Foto: Adam Ihse/TT

Fifa dubblar prispengarna i VM – men glappet till herrarna ökar. 

Det får USA:s stjärnor att ryta till. 

– Fifa visar inte att de bryr sig om damfotbollen, säger Megan Rapinoe.

Fifa dubblar prispengarna i nästa sommars VM i Frankrike från 140 miljoner kronor till 280 miljoner kronor. Men avståndet till herrarna ökar ändå för damerna. 

Från att tidigare ha fått drygt tre miljarder kronor i prispengar får herrarna nu drygt 3,3 miljarder kronor mer enligt Sports Illustrated. 

Det får USA:s stjärnor Megan Rapinoe och Becky Sauerbrunn att reagera starkt mot Fifa.

Foto: Tony Gutierrez / TT

– Jag tror att de vill ha klappar på axeln för ökningen, men de får inga härifrån i alla fall, säger Rapinoe till Sport Illustrated och fortsätter: 

– Innan de tänker ta meningsfulla steg för att verkligen visa att de bryr sig om damfotbollen på ett djupare plan, jag vet inte, 140 miljoner är ingenting för dem. Det hade kunnat betyda någonting för oss. Det är en stor summa pengar, jag förstår det, för klubbarna, men var tar det ens den här siffran från? Om de bara vill göra det godtyckligt hade de kunnat höja det med 100 miljoner dollar utan att sakna det.

”Inte tillräckligt bra”

Sauerbrunn är också kritisk. 

– Om Fifas uppgift är att både dam- och herrfotbollen ska växa måste de uppmuntra de här (nationella) förbunden att lägga mer pengar på damfotbollen. De borde faktiskt överuppmuntra så att gapet, som blir större, faktiskt närmar sig snabbare, säger han och fortsätter: 

– Så tycker jag att Fifas ökning av prispengarna med 100 procent för damerna är bra? Det är inte tillräckligt bra. Inte ens nära. 

ARTIKELN HANDLAR OM