Wagner: Tufft uppdrag för Tottenhams stjärna att lyfta Sydkorea

BELFAST. I Tottenham har han blivit en världsstjärna.

Nu ska Heung-min Son, 25, även lyfta Sydkorea.

Problemet för Sveriges premiärmotståndare i VM? De har ingen som är i närheten av Delle Ali, Harry Kane eller Christian Eriksen.

Det är visserligen ett helt annat Windsor Park än den slitna, klassiskt gammel-brittiska och faktiskt genuint underbara arenan när jag var här senast och David Healy och hans nordirländska lagkompisar manglade Sverige i EM-kvalet 2007 (då Lasse Lagerbäck långt senare erkände ett av få misstag, att han bytte ut Anders Svensson i paus) men jag undrar om svenska premiärmotståndaren i Ryssland i sommar, Sydkorea, inser vad de har gett sig in på när de på allvar inleder VM-förberedelserna just här.

Windsor Park har blivit snällare, modernare och lika strömlinjeformad som alla nyare arenor med loger och heltäckande hörn. 

Vet Sydkorea vad som väntar?

De luggslitna kvarteren runt omkring syns inte inifrån arenan men man får ändå vibbar av fotbollen som omgivning och arv inspirerar till när den nordirländske förbundskaptenen Michael O’Neill skakar på huvudet på presskonferensen under fredagen att det här skulle vara en träningsmatch för honom att experimentera och prova sig fram i:

– Vi gjorde ett bra kval, men blev tvåa efter Tyskland. Vi fick Schweiz, ett av de svåraste lagen i playoff och missade VM med minsta möjliga marginal. Nu möter vi Sydkorea som precis tog sig till VM från Asien. Vi vill gärna visa att vi borde varit i Ryssland i stället, säger O’Neill sammanbitet.

Sätt fast benskydden ordentligt, Sydkorea, säger jag.

Det är i den här miljön som Sveriges VM-premiärmotståndare ska bygga sitt lag och sin fortsatta formkurva.

Förbundskaptenen Tae-yong Shin – som aldrig höjer rösten eller står för några synliga känsloyttringar men svarar länge och metodiskt på frågorna på presskonferensen – förklarar att han ser Nordirland som ett slags Sverige i motstånd under lördagseftermiddagen och Polen på tisdag är Tysklandssparring.

Sydkorea? De ska bara vara Heung-min Sons landslag. Det säger visserligen inte den sydkoreanske förbundskaptenen, men det är enkelt att räkna ut.

När vår svenske fotbollssuperstjärna har sett sina glansdagar och med ett klubbyte till LA Galaxy ser ut att pensionera sig från landslaget för gott (?) är Sydkoreas 25-årige motsvarighet i andra änden av karriären.

Stort genombrott senaste åren

Under de två senaste säsongerna har laglojale, hårt arbetande, snabbe och tvåfotade Heung-min Son svarat för nära 40 mål för Tottenham i Premier League, inhemskt och internationellt cupspel och fått sitt genombrott i den lite vidare fotbollsvärlden.

Hemma i Sydkorea är han redan en superstar och målmässigt landets mest framgångsrike i Premier League före legendaren, tidigare Manchester United-spelaren Ji-sung Park.

Och precis som Erik Hamrén valde att göra när han fick tillbaka Zlatan Ibrahimovic till det svenska landslaget 2010 – inte så många andra paralleller – så bygger den sydkoreanske förbundskaptenen Tae-yong Shin sitt landslag runt sin ende världsstjärna, Heung-min Son.

Assisterande förbundskaptenen Shin fick ta över när tyske Uli Stielike fick sparken i somras när Sydkoreas VM-kval höll på att kapsejsa.

Shin tätade till försvarshålen och via 0-0 gånger två mot Iran och Uzbekistan räddades en plats i VM åt Taeguk Warriors som gör sitt nionde mästerskap i följd.

Nästa steg var att byta spelsystem till 4-4-2.

Heung-min Son flyttades från vänsterkanten till en position som anfallare med rätt att röra sig fritt, droppa ned och tidigt vara delaktig i anfallsspelet. Första matchen, en landskamp hemma mot Colombia i november gav en 2-1-seger direkt. Båda målen gjordes av – Heung-min Son.

Tottenhamstjärnan lär inte få samma målmässiga utveckling i sitt landslag som Zlatan fick när Blågult helt snurrade runt Ibrahimovic dels för att Son är en annan slags spelare, ännu inte på samma nivå och en motsatt karaktär, men sydkoreanerna hoppas att 25-åringen ska dra med sig sitt landslag uppåt så att man kan ta sig förbi Sverige och Mexiko i VM och gå vidare från gruppspelet som man gjort två gånger tidigare.

Matchen mot Nordirland blir första testet på allvar för både Sydkoreas landslag och för frontfiguren Heung-min Son i en miljö där han till skillnad från vardagen i stjärntäta Spurs medger att pressen på honom är betydligt större.

För här kommer 18 av 23 spelare i den sydkoreanska truppen från de betydligt svagare ligorna på hemmaplan och Japan.

avMichael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM