”Har aldrig hört ’hata, hata’ i damfotboll”

Sundhage om våldet inom herrfotbollen: ’Vi har en annan publik’

Efter våldsamheterna vid den allsvenska premiären tycker Pia Sundhage att herrfotbollen borde ta en titt mot dam­allsvenskan.
Efter våldsamheterna vid den allsvenska premiären tycker Pia Sundhage att herrfotbollen borde ta en titt mot dam­allsvenskan.

Hur ska herrfotbollen komma till bukt med ­våldet på och utanför arenorna?

Pia Sundhage har ett förslag – snegla på damfotbollen.

– Här kanske herr­fotbollen ska vända sig om och se bra exempel, säger förbundskaptenen.

Dödsmisshandeln i Helsingborg i samband med den allsvenska premiären har skakat om Fotbolls­sverige.

Men den tragiska händelsen har också enat spelare, ledare och fans och skapat många diskussioner om vad som måste till.

Till helgen är det premiär i Damallsvenskan.

Pia Sundhage hoppas på många fotbollsfester – och här fyller damfotbollen en funktion i den debatt som finns kring herrallsvenskan.

”Positiv skillnad”

Förbundskaptenen tycker att herrfotbollen kan se och lära från damfotbollen.

– Jag tror att det är ­oerhört viktigt med damfotbollen, ser man på damfotbollen har vi en annan publik. Man älskar eller hatar säger man inom herrfotbollen. Sett till damfotbollen, inte minst som den var i somras ­under EM, så kan jag inte förstå resonemanget, ­säger Pia Sundhage och fort­sätter:

– Pratar man om fair play och festligheter är damfotbollen en chans att visa att man kan göra ­positiv skillnad.

– Jag har aldrig någonsin under alla de damfotbollsmatcher jag har sett hört ”hata, hata” eller att man uttrycker svordomar på läktaren, fullvuxna människor som har ett dåligt språk. 

Pia Sundhage hoppas och tror att damallvenskans lag och dess ­publik kan föregå med gott exempel.

Slår mot sporten

– Det är så viktigt att man är stolt och visar det. Damfotbollen kan ­erbjuda sporten och samhället något som är annorlunda från herrfotbollen, i positiv mening.

När Sportbladet frågade damallsvenskans tränare och stora profiler var de överens: våldet inom herrfotbollen påverkar inte damfotbollen direkt. Men det slår mot sporten i stort.

– Det sägs så många bra saker tycker jag, frågan är vad som görs. Att gå från ord till handling nu, hela ­vägen från Fotbollförbundet till samhället, säger Pia Sundhage.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.