Så smugglade fansen in bengaler på matchen

GÖTEBORG. MFF-supportrarna tände mängder av bengaler, röken vällde in över arenan och matchen sköts fram.

Enligt polisen och säkerhetsansvariga smugglade bortafansen in maskering och bengaler – i underkläderna.

– En kvinna hade gömt en bengal i bh:n, säger Martin Fredman, yttre befäl på Gamla Ullevi.

Efter den senaste veckans olika tråkiga händelser i samband med allsvenska matcher hade klubbarna vädjat till fansen i högriskmatchen Blåvitt-MFF att följa reglerna och sköta sig.

De struntade uppenbarligen en del av Malmösupportarna i.

Minuterna före avspark tände de ett stort antal bengaler längs ena kortsidan.

Av säkerhetsskäl beordrade polisen domaren Michael Lerjeus att ta spelarna av planen och skjuta på matchstarten när röken vällde in.

Visiterade ni fansen?

– Ja, vi hade både visitering och hundar på plats, säger IFK Göteborgs säkerhetschef Mike Sahlenius. Men supportrarna hade gömt saker i underkläderna.

– Två personer stoppades vid visitationen på bortainsläppet där man hittade bengaler på dom. Det var till exempel en kvinna som hade en bengal gömd i bh:n, säger polisbefälet Martin Fredman.

– Man gömmer det på sådana ställen där visitatören av skäl inte vill söka. I dag får de in 60 till 80 bengaler, säger Fredman.

Kunde inte stoppa det

Polisen såg minuterna före matchstart vad som var på väg att hända men kunde inte ingripa.

– De gömmer sig under en stor flagga, man tar på sig sina handskar och sin maskering. Man kommer ut från den här flaggan maskerade och sprider ut sig. Vi ser bengalerna i händerna. Men därifrån till att vi ska komma in på läktaren med det kaos det medför är det omöjligt utan att folk skadar sig, säger Fredman.

– I nuläget har vi identifierat fem eller sex personer som kommer att lagföras. Vi har en supporter, som inte är Malmösupporter, som satt högt upp på läktaren och som kastade ett knallskott mot Malmöklacken. Han är gripen.

Åge Hareide var mycket kritisk mot de egna fansen efteråt:

– Det måste vara en mycket hårdare kontroll. Folk ska inte kunna komma in med den där skiten. Det är livsfarligt, säger Malmö FF-tränaren.

– Det är synd att det är våra egna fans som gör det. Dom får sluta med det. Det går inte. Dom borde skämmas, säger Hareide.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.