Planen: Rädda poäng från premiären

Så ska Djurgården få matchen mot Helsingborg återupptagen

Seger mot Halmstad, men vad händer med matchen mot Helsingborg?

Djurgården gör nu vad de kan för att inte bedömas ha förlorat premiären.

– Jag hoppas att fot­bollen får avgöra, säger Martin Broberg.

Djurgården var överlägset mot Halmstad. Martin Broberg sköt 1–0, Aleksandar Prijovic utökade till 2–0 och Amadou Jawo rullade in det slutliga 3–0.

Tre odiskutabla poäng är bärgade. Nu återstår kampen om poängen i premiären.

Helsingborg–Djurgården stod 1–1 när planen stormades av bortasupportrar. Praxis vid planstormningar är att de skyldiga fansens klubb döms till förlust med 3–0, men Djurgårdens fall är speciellt eftersom det föranleddes av att en man misshandlades till döds utanför arenan.

Klubbarna skriver nu varsitt yttrande om vad som hände när matchen bröts. På onsdag lämnas de in till förbundets disciplinnämnd, som sedan väntas fatta beslut på fredag. Deras beslut kommer inte att ta direkt hänsyn till dödsfallet.

– Det som har skett utanför arenan ligger utanför vårt område. Det är en polisiär handling, säger Nils-Olof Andersson i Disciplinnämnden.

Så är utgången given?

Inte om du frågar Djurgården.

”Var på väg att bryta”

Klubben kommer i sitt yttrande hävda att stormningen inte ensamt kan sägas ha brutit matchen. Den var ändå på väg att blåsas av, enligt säkerhetschefen Mats Jonsson.

– Matchen hade brutits i vilket fall som helst, för jag var på väg att bryta matchen innan planinvasionen skedde, säger han.

Hur menar du?

– Jag letade i det ögonblicket efter matchdelegaterna för att åkalla ett matchmöte. Jag var på väg när en supporter tog sig in på plan.

Och det ska ni trycka på i ert yttrande?

– Just den passusen kommer naturligtvis att vara med.

Hoppas spela klart

I teorin kan Disciplinnämnden fatta fyra beslut: matchen upptas vid ställning 1–1, den bedöms sluta lika, Djurgården förlorar med 0–3 eller så förlorar b­åda lagen med 0–3.

Av alternativen föredrar Martin Broberg det första.

– Jag hoppas att den kommer spelas klart så att fotbollen får avgöra, säger han.

Amadou Jawo är av en annan uppfattning:

– Helst skulle jag vilja att det blir 1–1. Det skulle kännas väldigt konstigt att åka ner dit och spela igen med allt som har hänt, säger han.

Djurgården har ingen officiell ståndpunkt, enligt Mats Jonsson.

– Jag vet inte vilken linje som låter mest rimlig. Juridiken är sällan känslig. Det är svart eller vitt, så ska man döma Djurgården till 0–3 så may be it. Då är det så.

Helsingborg vill inte uttala sig om vilket beslut de hoppas på.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.