Zlatan Ibrahimovics självbiografi nobbades i London

FOTBOLL

Lagercrantz: ”Någonstans är jag lite bitter ändå”

LONDON. Zlatan Ibrahimovics storsäljande självbiografi ”Jag är Zlatan Ibrahimovic” var en av favoriterna till att vinna priset som ”Årets Sportbok” i London.

Så blev det inte – stjärnan nobbades framför boken ”Doped”.

– Det känns som att de inte vill belöna den här genren, säger författaren David Lagercrantz besviket.

David Lagercrantz.

Zlatan Ibrahimovic, 32, tangerade målrekordet i gruppspelet i Champions League i kväll med sitt mål mot Olympiakos. Kvällen kunde dock blivit ännu bättre, hans självbiografi ”Jag är Zlatan Ibrahimovic” var en av storfavoriterna att kamma hem priset som ”Årets Sportbok” på en ceremoni i London – men stjärnan nobbades. I stället var det boken ”Doped: The Real Life Story of the 1960s Racehorse Doping Gang” av Jamie Reid som kammade hem äran och vinstpotten på nära 270 000 kronor.

Efteråt var författaren till Ibrahimovics bok, David Lagercrantz, besviken.

– Fan, jag trodde verkligen att vi skulle vinna. Det kändes som det, The Independent skrev bland annat att det var den bästa självbiografi av en fotbollsspelare som de någonsin hade läst och alla har varit så positiva. Men sådant är livet, säger han till Sportbladet.

”Har fått en helt ny generation att börja läsa”

Lagercrantz säger också att han uppskattar att genren äntligen får plats på nomineringar – men han önskar att juryn hade varit lite vassare i sitt resonemang.

– Någonstans är jag lite bitter ändå, det känns som att de inte vill belöna den här genren. Boken har fått en helt ny generation att börja läsa och samtidigt tas den på allvar i kultursidorna, det är det inte många som har lyckats med, säger han.

– Det är otroligt att Zlatan av alla har blivit en litterär händelse. Hela boken är en helt makalös resa så det känns ändå bra. Och mottagandet här i England är helt fantastiskt. Zlatan kanske inte blir världens bästa fotbollsspelare i år, men däremot är han världens bästa fotbollsförfattare. Han är tveklöst den bästa.

Vad skulle Zlatan själv sagt, tror du?
– Han är ju van att vinna, jag tror nog att han hade hoppats att få vinna även det här. Här i England har han ju alltid blivit så dissad, men de älskar ju hans bok så det hade nog varit fint om han hade fått vinna priset här.

Vinnaren: ”Min son köpte Zlatans bok”

Årets sportbok ”Doped” skrevs av Jamie Reid, och även han nämner Zlatan direkt efteråt.

– Jag är väldigt överraskad, jag trodde inte alls att jag skulle vinna. Standarden i tävlingen var väldigt hög. Exempelvis så är Zlatans bok en fantastisk bok, min son som är här i kväll köpte den själv och jag älskar den. Jag var bara glad över att vara nominerad, säger han.

”Jag är Zlatan Ibrahimovic”

Har sålt i över 700 000 exemplar i Sverige hittills.

Kommer i pocket på svenska i dagarna.

Rättigheterna är sålda till 23 länder, där boken redan kommit eller är på väg ut.

För tillfället ligger man i förhandlingar med förlag i Kina, Ryssland och Turkiet också.

Ingen ”fortsättning” på boken, som kronologiskt tar slut i och med klubbytet till Milan, är planerad. ”Det är Zlatan som bestämmer, jag skriver gärna ett nytt kapitel om jag har tid, men det viktigaste har jag skrivit, det är själva tillblivelsen av Zlatan”, säger David Lagercrantz.

ARTIKELN HANDLAR OM