”Ser mig inte ens som en försvarare”

Foto: Bildbyrån
AIK:s Sauli Väisänen

avPer Bohman

FOTBOLL

Nyckelspelare i Rikard Norlings succéförsvar.

Men stekhete Sauli Väisänen tänker mest på... offensiven.

– I min hjärna så ser jag inte ens mig som en försvarare, säger 22-åringen inför matchen mot Östersund.

Rikard Norlings främsta prestation sedan han tog över AIK? Uppsträckningen av försvarsspelet. Med hjälp av den innovativa 5-3-2-uppställningen har laget hållit nollan 9 gånger på 17 allsvenska matcher och i snitt bara släppt in 0,47 mål per fajt.

– Vi har jobbat hårt med försvarsspelet. Exakt hur vi ska röra oss. Det betyder att vi alltid vet vad vi ska göra i defensiven. Det har blivit enormt mycket mer strukturerat under Rikard Norling. Jag gillar verkligen det, berättar Sauli Väisänen.

Trygg i offensiven

Som en av tre mittbackar har Väisänen, lite i skymundan av Isak-succé och Obasi-briljans, klivit fram som en av lagets nyckelspelare. Finländaren varvar ett tryggt försvarsspel med förmågan att driva bollen framåt, sköta uppspel och andra offensiva åtaganden. Som ungdomsspelare var han ofta innermittfältare och "nummer tio", vilket gör att han vågar ta risker i passningsspelet även som mittback.

– Mina offensiva skills är liksom grejen. I min hjärna är jag inte ens en försvarare – även om jag passar bäst som det. Det kommer så naturligt för mig att försöka offensiva saker. Jag blir helt enkelt tryggare som spelare när jag får ta risker. Det skiljer mig från andra backar. Men Rikard har sagt att det är en tunn linje mellan att ta risker och vara modig och har bett mig att ibland vara lite mer defensiv.

Vägrar att gnälla

Väisänen skrev på för AIK sommaren 2014, men det tog två år och en utlåning till finska ligan innan han lyckades ta en ordinarie plats i den allsvenska toppklubben. Där andra spelare surar i omklädningsrummet eller gnäller i pressen, så var Väisänen hela tiden en positiv kraft i laget, trots ofta minimal speltid.

– Alla vill spela, men för mig var det en stor grej bara att få spela för AIK. Det är inte många från den finska ligan som får den chansen. Därför är jag ödmjuk och ingen som gnäller. Då får man spela till slut.

Backe tog ut honom

Det fina spelet i AIK-tröjan fick förbundskapten Hasse Backe att ta ut Sauli Väisänen i det finländska landslaget. Mittbacken spelade från start såväl mot Island som Kroatien, och är påtagligt stolt över framgången.

– För ett halvår sedan trodde jag aldrig att jag skulle bli uttagen i landslaget. Jag var så extremt nervös inför landskamperna. Men det gick bra och jag är så glad över att få chansen.

ARTIKELN HANDLAR OM