Pyroteknik kan ge tomma läktare

FOTBOLL

"Kan bli aktuellt att spela matcher utan publik"

Stockholmspolisen hotar att tömma fotbollsmatcher på publik om pyroteknik används.

Detta sedan Socialstyrelsen i en rapport nu slår fast att rök från pyrotekniska pjäser kan leda till kemisk lunginflammation, skriver Dagens Nyheter.

Senast under mötet mellan Hammarby och Djurgården i måndags lyste pyroteknik upp läktarna, en vanlig syn under derbymatcherna i Stockholm.

Socialstyrelsen slår nu fast att röken kan leda till ”akuta luftvägssymptom” som brinnande känsla från slemhinnor, hosta, andnöd och smärtsam andnöd, i ett utlåtande till polisen som DN tagit del av.

"Polisen kan dra slutsatser av detta"

Slutsatserna bygger på undersökningar som Totaltförsvarets forskningsinstitut (FOI) gjort av pyrotekniska pjäser som beslagtagits på fotbollsmatcher, samt intervjuer med poliser som utsatts för omfattande rök, varav en fick kemisk lunginflammation.

Tanken är att polisen ska använda underlaget för att kunna ta beslut hur deras personal ska skydda sig.

– Vi har inte tittat på detta ur ett folkhälsoperspektiv. Det är ett underlag för polisen, inte testat ur allmänhetens perspektiv. Men sedan är detta förbjudna saker och de ska inte finnas från början. Den problematiken finns redan, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen till DN.

Polisen kan tömma arenan

Polisen diskuterar nu hur man ska jobba vid matcher i framtiden och enligt Mikael Berkesand, insatsledare på operativa enheten i region Stockholm, kan det bli aktuellt att tömma läktarna vi rökutveckling.

– Det står i ordningslagen att vi kan upplösa en offentlig tillställning om det innebär en fara för de närvarande. Det kan bli aktuellt att spela matcher utan publik, säger han till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM