Allsvenskan i fotboll 2016

Från mardröm – till segermål

avKristoffer Bergström, Malin Wahlberg

Israelsson skadad i somras – nu hjälte mot Falkenberg

Foto: Bildbyrån
Israelsson nätade mot FFF.

En tursam benskyddsträff, tyckte Falkenbergs Johannes Vall.

När Hammarbys segerskytt hör det fnyser han.

– Tur? Jag skulle vilja se honom göra ett sådant mål så kan vi se om han tycker att det var tur, säger Erik Israelsson.

Sporten är kantad av revanschhistorier, men vad ska vi kalla det Erik Israelsson just åstadkom nere i Falkenberg?

En drömåterkomst – eller kanske en trippelrevansch?

Vi tar det från början.

I juli klev en förväntansfull Erik Israelsson ut på Tele 2 Arenas konstgräs för att möta Falkenberg. 13 sekunder in i matchen blev han nermejad av den danske mittbacken Thomas Juel-Nielsen och skadade huvudet. Hammarbyaren har en historia av hjärnskakningar och byttes omedelbart ut medan falkenbergaren klarade sig undan med en varning i en match som sedermera slutade 3–3.

Två månader senare var Israelsson bänkad från start i förlustmatchen mot Häcken.

Pa Dibbas första för Bajen

Sådana var förutsättningarna när 27-åringen i Johan Perssons och Philip Haglunds frånvaro återtog sin startelveplats mot Falkenberg. Från sin position på innermitten gav han sitt bortalag ledningen då han i minut 25 lurade bort Juel-Nielsens bevakning och glidande i gräset styrde in Birkir Mar Saevarssons låga inspel.

I halvtid lät inte Falkenbergs ytterback Johannes Vall särskilt imponerad av Israelssons insats.

– Halvvolley, benskyddsträff, jag tycker att han har lite tur, sa Vall till C More.

I andra halvlek bröt Kennedy Bakircioglu ett uppspel med pannan och spelade fram Pa Dibba som klev förbi Falkenbergs mittförsvar och satte slutresultatet 0–2, vilket var anfallarens första allsvenska mål för Hammarby.

Avstängd mot Helsingborg

Men kvällens man var alltså Erik Israelsson, mittfältaren som återtog sin plats i startelvan, revanscherade sig på den snöpliga huvudskadan senast – och avgjorde tillställningen framför ögonen på den försvarare som orsakade smällen.

– Det var skönt att sätta dit den, säger Israelsson.

Vad säger du om att Vall tyckte att det var lite tur?

– Tur? Jag skulle vilja se honom göra ett sådant mål så kan vi se om han tycker att det var tur. Det är ett bra mål, det var på uppstuds. Jag har gjort tio mål i år, jag vet inte hur många han har gjort.

Det enda smolket i Israelssons glädjebägare var en sen varning som gör att han är avstängd i fredgens möte med Helsingborg.

Hammarbys seger förlänger lagets fina bortasvit. På de fyra senaste matcherna utanför Tele 2 Arena har laget två segrar och två kryss – och har inte släppt in något mål.