Blågults skräck – repris från 2012

FOTBOLL

Svenska spionen: Vi ska försöka undvika det

Foto: Andrej Sjevtjenko har precis gjort 2–1 till Ukraina efter en hörna i EM-premiären 2012. Samma sak får inte hända den 13 juni i EM-premiären mot Irland.

DUBLIN. EM-premiärmotståndaren Irlands styrkor är uppenbara.

Så för Sveriges del: ­undvik samma misstag som i EM-premiären för ­fyra år sedan.

– Vi släppte inte in några fasta situationer mot Irland i VM-kvalet. Vi ska försöka undvika det igen, säger ­spionen Reine Almqvist.

Dubbelspionagekommandot Reine Almqvist och Peter Wettergren satt på rugby- och fotbollstadion Aviva i fredags kväll i Dublin och såg Irland-Schweiz.

Beskriv Irlands spelstil.

– Väldigt brittisk... Jag vill egentligen inte säga så mycket mer innan jag gått igenom matchen med Erik (Hamrén), säger Reine Almqvist.

Irland vann med 1–0 mot Schweiz efter att Robbie Brady slagit en vänsterhörna som nickades fram av ene mittbacken, Shane Duffy, och styrdes i mål av den andre, Ciaran Clark.

Hemmalaget hade ytterligare chanser efter Bradys mycket välslagna hörnor och frisparkar, från båda kanterna, eller inläggsspel med bland annat en nick i ribban av Shane Long.

– Brady har en bra vänsterfot och är en bra kantspelare. Han har spelat en del i stället för Martin Olsson i Norwich så vi vet en del om honom, säger Almqvist.

”Självklart lär man sig”

Irlands styrka vid fasta situationer och inlägg kan ge kalla svenska kårar från EM-premiären för fyra år sedan. Då vände Ukraina till 2–1-seger mot Sverige ­efter två nickmål av Andrej Sjevtjenko efter ett inlägg och en hörna.

– Självklart lär man sig både från att studera motståndaren och från misstag man gjort tidigare. Det är inte bara slumpen som avgör, utan även hur väl man gjort sin läxa, säger Reine Almqvist.

Tränar extra på fasta

Norwichspelaren Robbie Brady är medveten om sin nyckelroll i irländska landslaget.

– Jag tränar extra på fasta situationer efter i stort sett varje träning med lands­laget. Förhoppningsvis får vi även utdelning på dem i sommar, säger han till Sportbladet.

– Jag delar ju omklädningsrum i Norwich med Martin Olsson och han är en bra kompis. Vi hackar lite på varandra om vilket lag som vinner EM-premiären.

– Sverige har flera högklassiga spelare med en som är något alldeles extra. Kan vi stoppa honom och inte låta dem få i gång sitt spel så har vi en bra chans, säger Brady.

Fasta situationer och inläggsspel kompletteras med många långa och snabba passningar i djupled.

– Irland saknade flera spelare. När de kommer in vill de nog försöka spela lite mer kontrollerat. Om det verkligen blir så i slutändan får vi se. De har ju lyckats bra med det här spelsättet, säger Almqvist.

Målvakten Darren Randolph:

– Om man har Shane Long som har en spänst så att han kan hoppa ut ur stadion och är snabb dessutom... så varför skulle vi inte spela så här? säger West Ham-målvakten med ett leende.

ARTIKELN HANDLAR OM