Irländsk superskräll i CL-kvalet

FOTBOLL

Dundalk kan skriva irländsk fotbollshistoria

1 av 2

Superskrällen är ett faktum.

Dundalk har slagit ut Bate Borisov i kvalet till Champions League.

Nu kan klubben bli första irländska klubb någonsin i gruppspelet.

Foto: Bate Borisov-spelare under Champions League 2015

Bate Borisov har kvalat in till gruppspelet i Champions League fem gånger sedan säsongen 2008/09 och är den enda vitryska klubben som klarat av att nå dit.

I mötet med irländska Dundalk, en fjäderviktare i sammanhanget, var den vitryska storklubben skyhög favorit att gå vidare i den tredje kvalomgången.

Spelbolaget Betsafe var så säkert på vitryskt avancemang att det satte oddset 1,07 på att Bate Borisov skulle ta sig vidare.

Vann klart

Laget hade en 1–0-vinst att gå på från det första mötet på hemmaplan för en vecka sedan – men kvällens returmöte på den gröna ön bjöd på en riktig dunderskräll.

En fanatisk hemmapublik på Tallaght Stadium började vädra en rejäl överraskning redan strax före halvtid när David McMillan satte 1–0.

Samme spelare utökade ledningen till 2–0 efter timmen spelad och när Robbie Benson fastställde slutresultatet till 3–0 på tilläggstid var sensationen ett faktum.

Kan bli förste irländska lag CL

Dundalk är nu endast ett playoff från att nå huvudturneringen.

Går klubben vinnande ur det blir den först med att representera Irland i Champions Leagues gruppspel.

Vilket lag som väntar i playoff-rundan avgörs i fredagens lottning.

Oavsett utgång där lär spelarna Dundalk inte bli missnöjda. Detta eftersom irländarna nu nämligen som sämst är garanterade spel i gruppspelet i Europa League och en summa på 50-70 miljoner kronor.