Asllani: "Fick planera om och åka hit"

FOTBOLL

Sportbladet träffade Blågult-comebackande Kosovare Asllani som berättar om OS-drömmen

1 av 2

GÖTEBORG. Kosovare Asllani, 26, är tillbaka i landslaget. Efter VM-fiaskot och efter OS-kvalpetningen.

För Sportbladet berättar hon om känslorna kring det, flytten till Manchester City och risken att hon kan tvingas tacka nej till OS.

– Engelska ligan har inte uppehåll så vi spelar fyra matcher under OS. Jag har pratat lite med vår tränare om det…, säger hon.

Det var en glad Kosovare Asllani som träffade pressen på Öisgården i Göteborg. I superform efter bytet från Paris SG till Manchester City, och tillbaka i landslaget efter nästan ett år utanför.

– Det känns bra att vara tillbaka. Jag fick höra att klubbytet skulle kunna påverka min landslagsplats, det fick jag sagt till mig. Men jag kände att det var nödvändigt och något jag behövde göra. Och jag är verkligen nöjd med mitt val. Jag har hamnat i en miljö som inom damfotbollen är i världsklass.

Efter det hårt kritiserade VM-framträdandet förra sommaren, där Sverige med ett nödrop tog sig vidare från gruppen och sen blev krossade av Tyskland, tackade Asllani nej till nästa landslagssamling av personliga skäl. Till kvalmatcherna mot Danmark därpå var hon tillbaka, men fick sitta på bänken. Och till OS-kvalet i våras var hon inte ens uttagen i truppen. I stället byggde hon upp sig själv i nya klubben Manchester City.

"Det är världsklass"

– Det är världsklass. Vi har tillgång till allting, det finns inga ursäkter, jag kan inte säga att jag inte har det och det. Vi har verkligen de bästa förutsättningarna vilket också gjort att jag kunnat ta de här månaderna för att bygga upp mig själv. Jag har blivit starkare i kroppen.

Sverige möter nu Polen och Moldavien i två EM-kvalmatcher, och sex förmodade poäng betyder att EM-platsen i praktiken är säkrad.

– Det är två matcher vi ska vinna. Om jag ska spela? Jag har inte tänkt så mycket på det faktiskt, men det är klart att jag inte är här för att… jag vill spela. Jag tycker alltid att jag ska spela. Så är det alltid, oavsett var man är.

Hon höll inte med om petningen i vintras, då Pia Sundhage sa att hon inte platsade för att hon inte hade någon klubb att träna med.

– Nä, jag tycker alltid att jag ska spela, oavsett om jag har någon klubb eller inte. Jag vill alltid spela. Men jag säger att jag vill spela, sen är det en annan sak om det inte är mitt beslut. Men jag tycker själv att jag ska spela. Men det gav mig mer tid att komma in snabbare i klubblaget.

Störst fokus nu, kanske än mer från media, är på sommarens OS. Det här är den sista samlingen innan truppen tas ut, och i och med att Asllani är med nu talar det mesta för att hon också tas ut till OS.

"Får se vad tränaren säger"

Du vill alltid spela säger du. Vill du spela OS också?

– Alltså, jag vill ju spela hela tiden. Oavsett. Men engelska ligan har inte uppehåll under OS. Vi har fyra matcher då.

Vet du något om hur klubben ställer sig till att du spelar OS?

– Alltså, klubben tappar ju bara mig i så fall i och med att England tackade nej till sin plats. Så det blir bara jag i så fall. Vi får se vad tränaren säger.

Har ni pratat om det?

– Jo, lite. Lite. Men jag får hålla mig.

Du vill inte säga vad ni sagt?

– Nej, alltså. Jag tror att jag… ja. Vi får se. Det scenariot är inte här än. Men vi har pratat lite.

Medan herrarnas OS-turnering inte är FIFA-sanktionerad, med trubbel för Håkan Ericson som följd, är damernas turnering en FIFA-turnering. I praktiken kan alltså City inte stoppa Asllani.

– Jag vet faktiskt inte, är det en FIFA-turnering? Det skulle kunna påverka. Jag vet inte om de kan stoppa mig. Tränaren skulle ju kunna säga det till mig, tacka nej. Jag vet inte, jag har inte sett så långt faktiskt, helt ärligt. Jag tänkte inte ens att jag skulle bli uttagen till de här matcherna. Jag fick planera om och åka hit. Jag hade lite annat inplanerat, jag skulle på bröllop och så var det någon familjegrej. Så jag fick ändra lite.

Lärt sig mycket från VM

Vad har ni lärt er från VM?

– Väldigt mycket, man ska lära sig av sina motgångar. Förhoppningsvis har vi gjort det, nu tog Sverige sig vidare till OS, så det är ju positivt.

Följde du kvalmatcherna?

– Jag såg en match, mot Holland. De andra två missade jag, jag satt på ett flyg båda gångerna.

Tycker du att det såg bättre ut jämfört med VM?

– Jag menar, så länge man vinner så är väl det det viktigaste. Man tar ju hellre en vinst. Jag älskar ju att spela bra och vinna matcher, men man vinner ju hellre och spelar lite mindre bra än spelar bra och förlorar.

I en ny fransk bok om Zlatan Ibrahimovic hävdar författarna att Zlatan ställde ett ultimatum inför mötet med det svenska kungaparet. Antingen han eller du och Caroline Seger. Vad tror du om det?

– Jag vet sanningen. Så är det. Sen… ja, så är det. Det finns inget mer att säga, det är överspelat och passé.

ARTIKELN HANDLAR OM