Guidetti: Jag vill möta alla de största – jag vill möta Zlatan

1 av 4
FOTBOLL

VIGO. Celta de Vigo ska – för första gången på tio år – ut i Europa.

Då vill John Guidetti ha en nyckelroll.

– Jag vill vara en ledare både på och utanför planen, säger han i en exklusiv intervju med Sportbladet.

Det är full aktivitet på A Madroa, Celta de Vigos träningsanläggning som ligger uppe i bergen cirka fyra kilometer från stadskärnan. Klubbens årliga sommarfotbollsskola är igång och barn i alla åldrar springer omkring, skrattar och kickar boll.

En grupp som tar en frukt och vattenpaus sätter sig vid planen som ligger längst bort och det dröjer inte länge innan sången är igång: ”Joohn Guuidetti lo lo lo lo… Joohn Guidetti lo lo lo lo.”

På planen framför dem har John Guidetti, som fått extra semester efter EM, precis inlett sin försäsongsträning med resten av truppen. Utanför planen råder det ingen tvekan om vem som är den största idolen hos barnen.

Sedan lagets storstjärna Nolito packat väskan och flyttat till Manchester är det inte någon som längre kan konkurrera med ”Jonny G” gällande populariteten hos fansen.

Flytten som öppnar för JG på allvar

Det är tydligt på A Madroa, förutom barnens sång så har någon klottrat ”11 Guidetti” på en av läktarstolarna, en svensk landslagströja syns till och autografjägarna har endast en man i sikte.

Guidettifebern har inte precis avtagit sedan han kom till klubben förra sommaren.

Att Nolito nu lämnat lär även öppna upp det rent fotbollsmässigt för Guidetti, i alla fall om man ska tro lokal media.

De menar att anledningen till att Celta stoppade svensken från att åka till OS i Rio var för att han förväntas ta en nyckelroll i klubblaget den här säsongen.

Celta-tränaren Eduardo Berizzos förklarade själv beslutet med att säga:

– Vi tyckte att han behövde förbereda sig för vad som komma skall.

Och mer ansvar är något Guidetti gärna tar.

– Jag hoppas det, jag älskar nyckelroller och jag vill gärna ha en. Jag vill hjälpa laget och vara en ledare både på och utanför planen, säger Guidetti när Sportbladet träffar honom i Vigo.

”Det är en drömstad”

Solen skiner och det är en rekordvarm sommar i den galiciska staden, tio grader över vad genomsnittet brukar vara under den här årstiden.

– Det är helt fantastisk, nästan för varmt. Jag behöver köpa någon fläkt eller air conditioner, håller på att dö ju. Guidetti ler och fortsätter.

– Vigo är en drömstad. Hur vackert som helst, när solen skiner är det 34 grader, stränderna är fulla, vattnet svalt och skönt, maten är god. Du kan sitta på balkongen klockan tolv på kvällen och det är 24–26 grader.

Nu när du varit i Spanien i ett år, känner du att du har hunnit anpassa dig?

– Mitt första halvår var min anpassningstid. Nästan allt kom sen, att lära sig spelet, hur tränaren ville ha det och att lära sig språket. Nu är min spanska mycket bättre och många säger att de är imponerade när jag pratar och hur jag lärt mig kulturen och sättet att spela fotboll på.

– Alla spelare i laget har hjälpt mig enormt mycket. Det är det som är Celta liksom, vi är en familj. Vi är tillsammans allihopa. Från lagledaren till tränaren till spelaren till presidenten, vi är en enda familj. Alla i klubben har hjälpt mig för att jag ska komma in här och må bra. Jag trivs verkligen jättebra.

Gjorde tolv mål i ligan

Hur skiljer sig fotbollen i Spanien?

– Förut var jag väldigt mycket en målgörare som mest spelade i boxen, nu har jag utvecklat mitt spel även runt omkring. Jag är mer på mittplan och med i uppspelsfasen. Det är vad det handlar om i Spanien, du ska vara en komplett fotbollsspelare. Mittbackarna här är nog de mittbackar med bäst teknik i världen för de ska ha lika bra teknik som yttermittfältarna och anfallarna. Du ska både kunna hantera boll, vara snabb i huvudet och i det här laget ska du dessutom springa jäkligt mycket för vi kör full press hela tiden.

De flesta spelare som aldrig tidigare spelat i Spanien behöver ofta ett år för att anpassa sig till den snabba och tekniska fotbollen. För Guidetti räckte det med ett halvår innan det släppte, totalt blev det tolv mål (lika många som lagets stora stjärna Nolito) samt en delad skytteligavinst i Copa del Rey.

Det är inte konstigt att han rätar på ryggen och lyser av stolthet.

– Det gick väldigt bra, väldigt väldigt bra, konstaterar han och fortsätter:

– Det är ändå världens bästa liga vi pratar om, det är inget snack om den saken. Man har ju vunnit både Champions League och Europa League flera år i rad och visar gång på gång att det är världens överlägset bästa liga. I den ligan kommer vi alltså sexa med våra resurser, vi slår flera av de bästa lagen och jag gör mål mot Barcelona, Valencia och Atlético Madrid.

– Vi tar oss till semifinal i Copa del Rey och jag blir delad skytteligavinnare, det är ju rena drömmen. Det är en monstersäsong. Så jag är otroligt nöjd med mitt första år, även om jag vill och vet att jag kan mer.

Tar du över nu, JG?

Nu väntar en ny säsong med nya utmaningar inklusive Europaspel. Men även en säsong där Celta de Vigo ska klara sig utan storstjärnan Nolito.

– Det har en betydelse att vi tappar honom, men samtidigt har vi många duktiga spelare och jag är otroligt glad för Nolitos skull. Han förtjänar den här chansen i Manchester City och jag önskar honom all lycka till.

– Han är en väldigt bra person både på och utanför planen och det är klart att det vore ett stort tapp för vilket lag som helst att bli av med en spelare som han. Å andra sidan kommer någon annan spelare att växa och ta hans plats med bravur.

Även om Nolito och Guidetti aldrig direkt konkurrerat om samma position så kommer nu ett större ansvar falla på svenskens axlar. i anfallsspelet och det är stora utmaningar som Celta står inför den här säsongen.

För första gången på tio år kommer det galiciska laget att spela i Europa och förväntningarna är enorma, både från fansen och spelarna själva.

– Vi har ett bra lag och har behållit många av de bästa spelarna. Sen har vi hämtat in några andra bra spelare, vi har en bra ledarstab och vi ska göra om arenan. Det är mycket som talar för klubben, säger Guidetti.

– Vi har mycket roligt att se fram emot om vi fortsätter som vi gjort, för även om Nolito varit viktig för oss så vann vi matcher och presterade även när han var skadad.

”Vill möta Zlatan”

Sist Celta spelade i Europa, säsongen 2005/2006, så klarade man inte av att balansera det med ligaspelet och åkte ner i spanska andradivisionen. Har ni pratat något om det?

– Nej, det visste jag faktiskt inte. Men det vore väldigt konstigt om det skulle återupprepas, det ska vi se till att det inte händer.

Har du någon drömmotståndare i Europa League?

– Jag vill möta alla de största, jag skulle vilja möta Zlatan. Det är roligast att möta de största, helt enkelt. Det är en rolig turnering och kommer att bli en rolig resa, att möta bra lag och få utmana sig själv och utvecklas.

Att Vigo har längtat efter europeisk fotboll på Estadio Balaídos finns det ingen tvekan om.

När Europaplatsen säkrades under fjolårssäsongen firades det i över en vecka både nere på planen och ute på stan. Själv bjöd Guidetti, som brukligt när något ska firas, på en rapp – den här gången tillsammans med belgaren Theo Bongonda.

– Jag hade inte förväntat mig riktigt så mycket firande, men fansen har varit helt otroliga. När vi spelade hemma fick vi stående ovationer och hela laget, alla spelare, fick applåder av fansen. Det har varit helt fantastiskt.

– Det är bra att vi bygger om arenan nu så att de kan sitta ännu närmare, det blir ännu bättre tryck. Så att vi kan göra det här tillsammans, för det är tillsammans som stad vi gör det och det är tillsammans vi lyckas.

Passande färger

Det går inte att poängtera ”Super-Guidettis” populäritet i Vigo tillräckligt, man måste nästan se det för att förstå det. Så omtyckt är han att det inte hade varit förvånande om Celtas val att sätta blågula detaljer på matchtröjan den här säsongen var just för honom.

Om det var ett sätt att flörta lite med svensken från klubbens sida så har det i alla fall lyckats.

– Den här är också lite svenskt …

Guidetti tittar ner på Celtas gula träningströja som han har på sig och ler.

– Det är fint att de vill hylla Sverige, fortsätter han och skrattar innan han tillägger:

– Även om jag inte vet om det är tanken. Men det passar mig bra, jag trivs i gult och blått. Det är det jag gillar.

Kärleken från fansen är stor, men så är även förväntningarna. Det är mycket som ska presteras från såväl Guidetti som Celta ifall det ska bli en ny rapp-show på Praza America även efter den här säsongen.

Men för stunden är mottot i Vigo glasklart: No Guidetti, No Confetti.

ARTIKELN HANDLAR OM