Zlatans kungakrav : ”Det är de eller jag”

avJohanna Frändén

Nu avslöjas hemliga spelet om kungamötet – krävde att Seger och Asllani inte närvarade

1 av 4

paris. Över ett år har gått sedan kungen träffade Zlatan, på stadsbesöket i Frankrike och Paris.

Nu kommer boken som berättar om Ibrahimovics ultimatum för att dyka upp till kungamötet:

PSG:s svenskor Caroline Seger och Kosovare Asllani fick inte närvara.

I går slog Zlatan Ibrahimovics besked om att han lämnar Paris Saint-Germain ned i Frankrike. I dag är det dags för nästa bomb i Zlatan-land.

I boken ”Ibra – grandeur nature” som Sportbladet har fått läsa på förhand, beskriver författarna Damien Degorre och Arnaud Hermant, till vardags PSG-experter på tidningen l’Équipe, detaljrikt Zlatans fyra år i Parisklubben.

Bland annat får vi veta hur Zlatan tappade tålamodet när en assistent i klubben missade att få med svenskens hårtork till en bortamatch och att han reagerade på hur PSG-spelarna förväntades bära upp sina väskor till rummen själva när de bor på hotell, något som fick klubben att ändra sina rutiner.

Gick bakom ryggen

Men utöver divalater och underhållande detaljer får läsaren också veta hur Ibrahimovic förlorade förtroendet för dåvarande sportchefen Leonardo, när denne under säsongen 2012-13 bad Zlatan kontakta José Mourinho, aktuell för att ersätta Carlo Ancelotti som tränare i klubben. Ibrahimovic reagerade på att Leonardo gick bakom ryggen på Ancelotti, vars kontrakt med klubben inte var på väg att ta slut, och ska därefter inte ha uppskattat Leonardos närvaro i Paris.

Dessutom beskrivs hur Zlatan tog initiativet till att spelartruppen skulle dela med sig av 10 000 euro (ungefär 90 000 kronor) av sina bonuspremier till en pott som skulle fördelas på PSG:s anställda inom klubbens administration. Det är en modell som finns i flera europeiska klubbar, och som Zlatan också fick igenom i PSG.

”Är ’inställt’”

Men det är en annan anekdot som lär röra om fotbolls-Sverige igen.

Degorre och Hermant berättar hur Zlatan Ibrahimovic på Fotbollsgalan i Globen i november 2014, då han fick ta emot sin nionde Guldboll, noterade att alla inte applåderade honom. Klubbkamraterna Caroline Seger och Kosovare Asllani (då fortfarande i PSG) ska inte ha rört en min vid sitt bord.

Ett knappt år tidigare fick Zlatans famösa ”cykelskämt” om Therese Sjögran, damlandslaget och damfotbollen som helhet flera landslagsspelare att reagera kraftigt. Bland dem Caroline Seger, som skrev på Instagram: ”Aldrig har jag under dessa år behövt känna mig så liten som jag gjorde när vår största idrottsprofil genom tiderna uttryckte sin åsikt om DAMfotbollen”.

I boken beskrivs hur Zlatan noterar de uteblivna applåderna från PSG-svenskorna, och när Kungen och Silvia ska besöka Paris och Parc des Princes ett par veckor senare försvinner plötsligt Caroline Seger och Kosovare Asllanis medverkan från programmet samma dag.

Asllani skrev då på Facebook: ”Vi var bjudna för att idag träffa Kungen och Drottningen, i går kväll blev det tydligen ’inställt’ vilket inte gällde för alla. Varför det blev så här låter vi vara osagt. Dock vill vi poängtera att det har ingenting att göra med vårt kungapar”.

Sedan gjorde både hon och Caroline Seger sig oanträffbara.

Lyssnade till slut

Nu berättar Degorre och Hermant att Zlatan Ibrahimovic ställt ett ultimatum angående de svenska damspelarnas närvaro kvällen före statsbesöket. ”Det är de eller jag”, är Zlatans budskap, något PSG:s ledning under stor vånda lyssnat på och fallit till föga för. Asllani och Seger stryks, tillsammans med PSG:s lagkapten Sabrina Delannoy, ur programmet.

”Ibra – grandeur nature” kommer ut i handel nästa vecka i Frankrike.

Sportbladet har sökt Ibrahimovics agent Mino Raiola, samt Caroline Seger och Kosovare Asllani utan framgång.