Bjud på en (ny) fest

FOTBOLL

Islänningarna övertygade – kan bli ett nytt mirakel: ”Allt är möjligt med Lars”

1 av 4
Ska sjunga Island till en ny bragdTiotusentals isländska supportrar har vallfärdat till Paris för att se den historiska EM-kvartsfinalen mot värdnationen Frankrike i kväll på Stade de France.

De chockade England.

I kväll är Islands fans redo för en ny fest.

– Allt är möjligt med Lagerbäck, säger Gylfi Áron Gylfason, 29, till Sportbladet.

Lars Lagerbäcks Island har redan överträffat alla förväntningar.

Det lilla landet med dryga 300 000 invånare är framme i kvartsfinal i sitt allra första mästerskap efter en sensationell 2–1-seger mot England i åttondelsfinalen.

I kväll samlas tusentals människor i centrala Reykjavik i hopp om att få bevittna ännu en magisk skräll.

För ja, fansen tror verkligen – precis som spelarna – att det är möjligt.

– Efter segern mot England känns det verkligen som att allt kan hända, säger Ólöf Rut Stefánsdóttir, 28, när vi träffar henne vid ”EM Torgid” i den isländska huvudstaden.

”Lars är ett geni”

Gylfi Áron Gylfason, också han 28 år gammal, håller med.

– Frankrike är ett bra lag, men vi har Lars! Med honom är allting möjligt. Han är ett geni.

Vad talar för Island?

– Att vi vill det här mer än fransmännen. Vi har väntat på det här i så många år och äntligen händer det. Äntligen är vi med och spelar i ett stort mästerskap. Alla på Island drömmer om att bli fotbollsspelare. Nu får vi uppleva det genom vårt landslag.

”En historisk match”

Gylfi flyger ner till Frankrike för att se matchen på plats.

– Jag kom precis hem från USA, har varit här hemma i tre dagar och klockan 08.00 i morgon (läs: i dag) går flyget till Frankrike. Det är en historisk match som spelas och jag hade tur som lyckades få en biljett, säger han.

Ólöf Rut Stefánsdóttir och hennes kompis Árnar Sígurdarson, 24, blir kvar hemma i Reykjavik.

– Stämningen här är helt magiskt. Alla är ute på gatorna och firar och dansar. Alla enas kring landslaget, säger Ólöf.

Árnar fyller i:

– Inga slagsmål över huvud taget. Bara glädje.

EM-enkät

Gary Sundgren, 48, före detta landslagsspelare

De är ett lag och har ingen jättestor fixstjärna. De jobbar ihop som ett lag, mer än Sverige. Lagerbäck har fått dem att inse att det är hårt jobb gäller. Man kan inte med en spelare.

Det tar stopp nu, Frankrike är för bra. Lagerbäck ska vara stolt att ha tagit Island till kvartsfinal.

Jag önskar honom all lycka till och hoppas att ­Island vinner. Jag har haft honom som tränare och han är en otroligt underbar människa med fötterna på jorden.

Kennet Andersson, 48, bronshjälte i VM 1994

Man gör allting till 100%. Det är tydliga idéer som man a­ccepterar som fotbollsspelare. De spring som djur och orkar, och de verkar verkligen ha roligt när de gör det. Det är alla i­ngredienser som är grundläggande i ett fotbollslag.

Får de motståndarna att darra kan de gå hur långt som helst. England är ett bättre lag men de darrade och var inte ens nära. Frankrike har ännu bättre fotbollsspelare men har sett lite darriga ut.

Man är stolt på något sätt att få ha jobbat med honom och att han inte har förändrats. Han har haft hårt tryck på sig i Sverige men litat på sin model. Facit kan han köra upp i de flesta människors ansikten.

Magnus Hedman, 43, före detta landslagsmålvakt

Det var ingen som trodde på Island och de har hittat en ­formula för att aldrig ge upp. De har gått in och bestämt sig att ta chansen fullt ut och det spelar ingen roll vilka som står på andra sidan. Lars Lagerbäck är grym på att få ut maximalt av ett lag. Jag är jätteglad för hans skull.

Hade du frågat innan EM så hade jag sagt att de inte tagit sig vidare från gruppen. Nu kan man inte ens börja titta på om de ska gå vidare över huvudtaget. Det är Frankrike man möter, hemmanationen, som har en jäkla press på sig. Det är inte omöjligt att Island går till semifinal.

Lycka till och att jag är med honom hela vägen.

Roland Nilsson, 52, före detta landslagsspelare

Det är ju det defensiva som sitter klockrent. De har tränat hårt och är disciplinerade men det är inget nytt när det gäller Lasse. Jag har själv varit med i det snacket. Sedan har Island en härlig go i laget, när man väl försvarar sig och ställer om så gör man det på ett väldigt bra sätt.

Svårt att säga, så klart att det är en tuff uppgift mot Frankrike på deras hemmaplan, det är ett tryck som kommer vara svårt att stå emot. Samtidigt vet man att om de får ett mål med sig betyder det oerhört mycket. Men fransmännen lär inte underskatta Island.

Bara kör på som vanligt, du har allt att vinna och ingenting att förlora.

Thomas Ravelli, 56, bronshjälte i VM 1994

Det är ju typiskt Lagerbäck, laget. Alla jobbar för varandra och vet vad de ska göra på plan. Det är klart en del tur också men framför allt ett hårt jobbande lag där laget är viktigare än jaget.

Nu är bensinen slut tror jag. Nu vet fransmännen vad som väntar och de är oerhört förberedda på vad som komma skall. De har spelat över sin förmåga samtidigt som motståndarna inte har fungerat. Det var roligt så länge det varade.

Ett stort grattis och jag hoppas innerligt att jag har fel. Ett stort lycka till. Man gläds med hela det isländsk laget, Lagerbäck och landet. De behöver all framgång man kan få.

Victoria Sandell Svensson, 39, före detta landslagsspelare

De har haft en klar och tydlig strategi om hur de vill spela och de har ett strukturerat försvarsspel som ligger rätt i positionerna. Kollektivet har fungerat perfekt och det gör att de individer som sticker ut lite extra kliver fram lite extra. Alla tar sin roll och gör det på planen.

Man vet aldrig, jag tror banne mig att de kan rå på Frank­rike. Nu går de en ännu större match än mot England. De ­spelade ett perfekt försvarsspel och det måste de göra igen. De har en stor chans men de måste också orka genomföra en sådan bra match till som mot England.

Lycka till. Jag håller ju på Island. Jag tror på dem.

ARTIKELN HANDLAR OM