Mejla

Simon Bank

Portugal gör allt för att hitta det de alltid saknat

Publicerad:
Uppdaterad:

Bank: Frankrike behöver bara titta ut mot bänken

paris. Fernando Santos grymtar och psykar, gnetar och fintar, allt för att hitta den vinnargen Portugal alltid saknat.

Didier Deschamps behöver inte leta.

Han har ju den själv.

Det säger ingenting om fotbollskunnandet, men väldigt mycket om en person. Den 18 november 1984 satt tre Nantes-spelare på vägen från Saint-Nazaire när deras bil fick vattenplaning och kraschade. De var franska mästare, två av dem dog, den tredje skadades allvarligt. En av dem, Seth Adonkor, var Marcel Desaillys äldre halvbror och förebild.

Ungdomsledarna i Nantes tvekade om vem som skulle ge Desailly dödsbudet, när en av deras spelare klev fram och sa att om någon skulle göra det så var det han, som var Marcels vän.

Didier Deschamps var sexton år då.

– Det krävs styrka för att göra något sådant, även för en vuxen. Didier gjorde det, har Marcel Desailly berättat.

Det var sådan Didier Deschamps var, det var sådan han blev.

Han var lagkapten när Frankrike blev världsmästare för första gången, han var lagkapten när de blev Europamästare första gången. Han var kanske ingen stor spelare, men det fanns det andra som var.

Deschamps var den som visste hur man ledde, och hur man vann.

De flesta har tvivlat på honom

Jag tänker på det där när han sitter framför oss, dagen före hans största match som förbundskapten.

– Jag vet inte, jag måste ha fötts sådan, säger han. Sport på fritiden handlar om att ha kul, men när det är professionell sport handlar det om att vinna.

Hans tid som förbundskapten påminner om hans tid som spelare. De flesta i Frankrike har tvivlat på hans tekniska eller taktiska kvalitéer, men ingen har någonsin tvivlat på att han vet hur man vinner.

Frankrike möter Portugal i kväll, solen steker Saint-Denis, men det spelar ingen roll vad det här franska laget gör – allt de gör stäms av mot allt som hänt de senaste åren.

Terrordåden utanför planen, förstås. Men också landslagets egen kris. Strejken i Knysna, U21-spelarna (däribland Antoine Griezmann) som rymde från en landslagssamling för att festa, rasismanklagelserna, sexfilmskandalen och utpressningen.

I går satt Bacary Sagna och Hugo Lloris i pressalen under Stade de France och pratade om det som varit.

– Prövningarna i Knysna lämnade ett avtryck i fransk fotboll, sa Sagna.

– Vi gjorde absolut misstag, vi svek fransk fotboll och gav den en negativ bild. Vi har fått göra ett stort arbete, närma oss folket, börja om från grunden och försöka få publiken med oss. Nu vi vill ge fransmännen ett leende och en annan bild av landslaget.

Lloris fick en rak fråga: När blev den här splittrade, söndrade gruppen egentligen ett lag?

– Tränaren är den man ska lyfta fram, det är han som är arkitekten bakom det här. Han har varit med oss i fyra år nu, och trots en del problem i elfte timmen har han litat på spelare som gjort det bra. Det är han som utstrålar lugnet och vinnarviljan, som lär ut det varje dag. Både det och viljan att aldrig ge upp, och det syns i den fotboll vi spelar.

Pratar ständigt om mentalidade

I kväll spelar Frankrike EM-final här, som avslutning på ett EM där gamla sanningar slutat gälla.

Tyskland har aldrig kunnat slå ut Italien – men det gjorde de i kvartsfinalen. Frankrike har aldrig kunnat slå ut Tyskland – men det gjorde de i semifinalen.

Portugal har förlorat tio raka matcher mot Frankrike, nu möter de dem i finalen.

Det första Fernando Santos sa när han landade i Frankrike före EM var att han inte tänkte åka hem förrän den 11 juli, att han var här för att leda Portugal till landets första stora pokal.

Så länge som jag kan minnas har man pratat om avsaknaden av mentalidade i Portugal, att landslaget saknade vinnarmentalitet.

De har ofta varit nära, ofta spelat fantastisk fotboll med sina tekniska mittfältare, men ändå har det saknats en liten bit.

Kanske är Fernando Santos den biten.

Jag frågar honom om han försökte ändra kulturen kring landslaget när han tog över, han funderade och grymtade lite innan han svarade.

– Varje tränare arbetar på sitt sätt, det är så det alltid är. Vi vill ge lite av oss själva till laget, men det förändrar inget. Varje gång en tränare tar över ändrar han saker.

Det Santos ändrat är att han låtit taktiken bli stjärna i ett lag fullt av tekniker.

Hans Portugal har strypt sig fram i EM, de klarade inte att slå vare sig Island, Österrike eller Ungern. De har skiftat system under matcherna, de har bytt ut spelare hit och dit, de har haft mer problem med sitt kombinationsspel än de borde ha – men de har tagit sig hit för att de förtjänar det.

Trippar runt med nycklar

De kommer att spela sitt 4-1-3-2 i kväll, Frankrike kommer att hålla fast vid startelvan som slog Tyskland. Det kommer att bli trångt där inne i mitten, men Frankrike har Antoine Griezmann (hans farfar var portugis och flyttade till Frankrike på 50-talet) som trippar runt med alla världens nycklar i fickan.

Frankrike är favorit, Portugal har sin taktik och sin Cristiano Ronaldo.

I morgon är det den 11 juli, och dags för Fernando Santos att åka hem. Det är svårt att föreställa sig det man aldrig sett förut, och ingen har någonsin sett en portugis lyfta en stor pokal.

Frankrike behöver bara titta ut mot bänken för att minnas hur det ser ut när en fransman gör det.

* 21.00 i TV4: Frankrike-Portugal

Så ser medaljligan ut i de stora mästerskapen

■ ■ I sommar har Portugal nått EM-semifinal för fjärde gången på 2000-talet , men laget saknar en stor titel.

■ ■ Sportbladet har  tagit fram de europeiska ländernas framgångar i samtliga VM och EM. Ett land är i särklass i den jämförelsen.

Tyskland/Västtyskland 7 guld, 7 silver, 8 semifinaler

Italien 5 guld, 4 silver, 4 semifinaler

Spanien 4 guld, 1 silver, 1 semifinal

Frankrike 3 guld, 1 silver, 5 semifinaler

Nederländerna 1 guld, 3 silver, 6 semifinaler

Ryssland/Sovjetunionen 1 guld, 3 silver, 3 semifinaler

Tjeckien/Tjeckoslovakien 1 guld, 3 silver, 3 semifinaler

England 1 guld, 1 silver, 2 semifinaler

Danmark 1 guld, 2 semifinaler

Grekland 1 guld

Jugoslavien 2 silver, 3 semifinaler

Ungern 2 silver, 2 semifinaler

Portugal 1 silver, 5 semifinaler

Sverige 1 silver, 4 semifinaler

Belgien 1 silver, 2 semifinaler

Polen 2 semifinaler

Turkiet 2 semifinaler

Österrike 2 semifinaler

Bulgarien 1 semifinal

Kroatien 1 semifinal

Wales 1 semifinal

 Fotnot: Semifinalen från sommarens EM är inkluderad för Tyskland och Wales.

avSimon Bank

Publicerad: