’Vilken glädje Zlatan visade för Rashford!’

FOTBOLL

Thorén: Betyder mycket mer än det där rekordet

HULL. Det blev inget tangerat rekord och smekmånaden såg ut att vara över för Zlatan Ibrahimovic.

Regn, ett fysiskt, djupt försvarande motstånd – vardagen infann sig plötsligt.

Men det slutade riktigt bra ändå.

Den glädjen som Zlatan Ibrahimovic visade när unge Rashford avgjorde var mer värt för Manchester United.

Foto: Petra Thorén.

I december 1922 skrev en insändare till Manchester Football News och rekommenderade Manchester United att ta en titt på den unge lokala anfallaren James "Jimmy" Hanson. Året efter fick ynglingen chansen att visa upp sig på provträning och Manchester United bestämde sig för att köpa loss honom från Stalybridge Celtic.

Karriären blev kort på grund av ett brutet underben, men som 20-årig nykomling hann Jimmy Hanson skriva in sig i klubbens historia. Han gjorde mål i sina fyra första matcher, det allra första mot just Hull och det fjärde ett år senare efter en tung tid i Uniteds frysbox.

Rekordet har stått på egna ben i 91 år. Och det kommer fortsatt att göra det.

Inte – den här gången

För fötterna och hjärnan från Rosengård klarade den här gången inte av att skriva in sig i historieböckerna.

Zlatan Ibrahimovic hade chans att tangera rekordet och i nästa match ta det.

Men Hull ville annat.

Zlatan Ibrahimovic hade chanser: en nickskarv strax över i den tionde minuten, en klack i burgaveln strax före paus, ett lurigt skott med studs strax utanför i den 62:a och ett inläggsläge i 86:e, men det räckte inte ända fram för svensken.

United hade det svårt mot ett hårt arbetande, lågt försvarande Hull.

Wayne Rooney, Paul Pogba, och Zlatan Ibrahimovic har fortfarande pusselbitar att lägga för att det centrala samspelet ska fungera riktigt bra.

Nu blev det mot ett defensivt Hull aningen för nätt, med små marginaler. United blev ofta av med boll i väggspel med Hull-Tigrar i ryggen på felvända spelare. Dessutom var passningsspelet stundom slarvigt, även från Zlatans håll.

Löpningar in i box från spelare utan boll var få under första halvlek och när de centrala kombinationsspelet harvade förlitade sig Manchester United på inlägg från Anthony Martial och Antonio Valencia.

Skotten täcktes bort

I andra halvlek blev det mer fart när Henrich Mchitarjan och Marcus Rashford kom in men det kompakta Hull-försvaret tvingade United-spelarna att ta skott, vilket de gjorde i både bra och mindre bra lägen.

Flera av dem täcktes av Hull-försvaret och de som gick på mål tog skickliga Eldin Jakupovic hand om.

Men så till slut kom Wayne Rooney runt på vänsterkanten, slog inlägget i straffområdet där Marcus Rashford forsade fram.

Bakom honom stod Zlatan Ibrahimovic och tittade på innan han kastade sig efter den unge talangen.

Vi såg bilderna på de två från första träningen, vi har hört om Zlatans betydelse för de yngre.

När jag tittar ner på innerplan får Rashford ännu en kram av den svenska stjärnan.

Kanske betyder det mer för Manchester United än att Zlatan hade tangerat ett gammalt rekord.

Målet gav viktiga poäng för tabell och för att dämpa gryende frustration.

Hull då?

Lite synd.

Om vi ska ägna just Hull City några rader så häng med en sväng på stan.

Inne i centrala Hull pågick det denna lördag förmiddag som många andra dagar omfattande vägarbeten. Det känns som att hela vägnätet är under rekonstruktion, djupa hål i gatorna blottlägger rör som ser ut att behöva omsorg och man får kryssa fram mellan staket och maskiner. Mellan avspärrningarna står det skyltar med budskapet "Businesses open as usual" - ruljansen är alltså i full gång trots röran. Ungefär som för stadens klubb i stort.

Nära ett ägarbyte

Hull, som inlett Premier League med en mager spelartrupp, hade spelat och vunnit sina två första matcher inför Uniteds besök i stan.

På vägen till KCOM Stadium handlade radioprogrammet i taxibilen om klubbens ägarbyte, som är på väg att träda i kraft. Matchen mot Manchester United förväntas vara den sista under egyptien-födde brittiska affärsmannen Assem Allam innan det blir kinesiskt i topp.

Inför matchen hade Hull 13 spelare att tillgå på grund av skador. De blev under matchen av med ytterligare en, skickliga Robert Snodgrass som hann med en vass frispark strax utanför innan han brakade i stolpen vid ett inlägg.

Framför Hulls bänk stod managern Mike Phelan i regnet och kände stolthet. Han som varit assisterande till Sir Alex Ferguson i United leder Hull-skutan sedan Steve Bruce valde att hoppa av efter ägar- och transferkaos, bara tre veckor före säsongsstart.

Han har förmodligen Premier Leagues mest sargade trupp.

Men så här långt ut ser den faktiskt ganska frisk ut.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM