Östersund klev förbi Hammarby

Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

Hammarby spelade för en ny nolla, nya poäng och nytt rekord.

Men Östersunds inhoppare saboterade allt för gästerna och ordnade 2–0 för hemmalaget.

Hammarby var på väg mot en ny bortanolla och allsvenskt rekord, då inget lag i historien lyckats hålla nollan i sju raka bortamatcher. För Hammarby höll det i sex matcher och nästan 75 minuter innan Östersunds inhoppare Alhaji Gero tryckte in bollen på Alex Dyers fina förarbete och passning.

Nästa inhopparmål kom från Curtis Edwards som med ett långskott avgjorde definitivt med 2–0 i slutminuten.

– Vi var ute efter det här rekordet och hade en taktik som fungerade. De har mycket boll men svårt att få in några instick, det gör vi bra. Vi släpper till två bra chanser och båda går in. Det känns lite surt att inte få med sig en poäng om man ser det så, summerade Hammarbytränaren Nanne Bergstrand.

Solheim missade

Den stora chansen för Hammarby hade Mats Solheim strax före 0–1 när Östersund försökte ställa bortalaget offside på en frispark. Det misslyckades helt och Solheim blev fri tillsammans med ytterligare några Hammarbyspelare. Men norrmannen sköt rakt på hemmadebuterande målvakten Hampus Nilsson.

– Frustrerande att jag inte får in den. Jag tar ner den bra och tycker jag får på ett bra avslut men målvakten får den på sig, sade Solheim.

Han fick ytterligare en chans med ett skott i stolpen men knappt tio minuter kvar att spela.

– Vi kommer hit med en taktik som jag tycker fungerar, vi ligger rätt i positionerna och lyckas få en del kontringar och fasta situationer, sade Solheim.

"Hög nivå"

Med guldstriden avgjord blir avslutningsmatcherna mot Norrköping och Malmö inte lika nervkittlande. Det ger chans för Hammarby att bryta den tillfälliga svackan med två raka förluster.

– I dag var vi bättre fokuserade från start, men precis som i starten mot Djurgården och Elfsborg är det lite marginaler emot oss nu också.

Tack vare segern klev Östersund förbi Hammarby i tabellen och stärkta av 3–0-segern senast mot Malmö och det säkrade kontraktet kan nykomlingen klättra ytterligare i slutdelen av säsongen.

– Om man kollar på Hammarbys höst visste vi att det skulle bli tufft och att vi skulle få möta en bra defensiv. Men vi gör en ny bra match, det är hög nivå på vårt spel just nu, summerade hemmatränaren Graham Potter.

Lars Frank/TT