Thern: ”Vågar säga vad jag tycker”

FOTBOLL

Berättar om sin nya roll i landslaget

Foto: Bildbyrån
Jonas Thern.

Jonas Thern, 49, ingår i Janne Anderssons nya team kring landslaget.

Och den frispråkige talangutvecklaren och förra mittfältsstjärnan kommer inte att tveka på att delge förbundskaptenen sina uppfattningar.

– Man kanske kan ha lite olika syn på saker, men Janne har högt i tak, säger Bulgarienscouten.

Lördag eftermiddag och Jonas Thern har kommit till Stockholm efter sin spionresa till Frankrike.

På Stade de France imponerades han av det franska laget, men lade fokus på sin analys av Bulgarien (fransk seger 4-1) som Sverige möter på måndag.

Men när den förre landslagsstjärnan för oss journalister ska "avslöja" skeenden och detaljer i Bulgariens spel får han lägga band på sig. Han vågar inte vara för tydlig, för informationen ska ge Janne Andersson bästa möjliga chans att förbereda sitt lag.

– Jag kan inte säga allt nu inför Bulgarienmatchen, annars brukar jag alltid säga vad jag tycker, påpekar han. Men det finns, och nu är jag inte så frispråkig som jag brukar vara för jag måste hålla igen, defekter. När Bulgarien spelade mot Luxemburg i förra matchen var det inte så bra försvarsspel, säger han.

Det är inte lätt för den gamle storspelaren att hålla tillbaka information och sina egna uppfattningar.

Jonas Thern är van vid att berätta vad han tycker. Han har flera gånger varit frispråkig och kritisk mot delar av Svenska fotbollförbundets arbete, främst kring talangutveckling som han själv jobbar med, nu i form av verksamhetsansvarig i Calcio Akademi i Osby.

Behövde inte tänka efter

Men att det finns en mur mellan honom och Fotbollförbundet vill inte Jonas Thern, som vann VM-brons med svenska landslaget 1994, hålla med om.

Det anser han är en bild målad av journalisterna.

– Ni ringer alltid mig när ni vill ha något att skriva om som är negativt om förbundet. Jag säger fortfarande vad jag tycker och tänker. Mycket är bra, men mycket kan bli bättre. Men den här rollen är ju högst upp i toppen med de bästa spelarna vi har och det har inte riktigt att göra med hur det är formerat i organisationen för att utbilda ungdomar, säger Jonas Thern.

Vi kanske ringer dig för att du vågar säga vad du tycker kring vissa frågor och har erfarenheten?

Jonas Thern nickar och säger snabbt något som han nästan ångrar i nästa andetag.

– Det är många mesar i fotbollen, det kan jag lova... Ah, jag ska inte säga så men jag brukar säga vad jag tycker, menar han.

Hur mycket kommer du att försöka påverka i landslagsledningen?

– Jag har inte kommit hit för att påverka, men jag vet att han (Janne) lyssnar och ibland kanske man kan ha idéer. Inte så mycket om det egna spelet, men hur man skulle kunna tackla de lag vi scoutar. Någonstans kanske jag kan dra lärdom av min spelarkarriär.

Han behövde inte lång betänketid när Janne Andersson ringde och frågade om han ville ha en roll som motståndarscout. De har jobbat tillsammans tidigare och samtidigt såg Jonas Thern en chans att utvecklas själv och bli en vassare analytiker.

– Jag har hållit på med ungdomar länge och att då få komma tillbaka till elitfotbollen och kanske både kan förkovra sig själv och komma in och tillföra något i ledarstaben där man kommer in från spelarsidan känns bra. Man kanske kan ha lite olika syn på saker, men Janne har högt i tak. Vi har jobbat ihop innan och det har fungerat. Vi har inte alltid varit överens, men det är sådant som Janne tycker är viktigt, man måste få lufta sina åsikter.

Trodde på Hamrén från start

Han var själv en kandidat som pekades ut som tänkbar ersättare till Erik Hamrén, men Jonas Thern själv ser sig inte som en framtida förbundskapten.

– Nej, som det är i dag har jag inga tankar på det. När Janne ringde kände jag att det skulle vara jäkligt kul. Dels kände jag att man inte hade det ansvaret som förbundskapten och så har jag tid till annat, säger han.

Han tycker att spelet har varierat under förre förbundskaptenen Erik Hamrén och har efterlyst en grundläggande attitydförändring med en mer öppen inställning till offensiv fotboll.

– Han (Hamrén) kom in efter Lasse och Tommy och ville göra en liten förändring i landslagsfotbollen. Lasse är ju duktig på sin bit, att sätta försvarsspel. Sen fick man en smäll mot Holland, där jag inte tyckte att det var riktigt så dåligt som många andra tyckte. Sen blev man lite försiktig. Och efter det har det varit mycket upp och ner. Man kanske kunde ha fört spelet bättre mot de så kallade lite sämre nationerna, säger Jonas Thern.

Det nya landslaget då?

Det har Jonas Thern inte sett så mycket av då han befinner sig på andra matcher samtidigt som Sverige spelar.

Han tror dock att Sverige har möjligheter att straffa Bulgarien på måndag, men pekar också på riskerna.

– Får Sverige ett underläge mot dem blir de rätt så jobbiga för de kämpar hårt och sjunker djupt. Och det är inte bara att rulla runt utan det krävs kvalité, säger Jonas Thern.