Fantastisk bedrift – av en petad offensiv

FOTBOLL

Brenning: Ericson är ett ungdomsfotbollsgeni

En petad svensk offensiv besegrade ännu en fotbollsmässig stornation.

Sverige är i U21-EM igen, Håkan Ericson är ett ungdomsfotbollsgeni och svensk fotboll kan drömma om en ny gyllene generation.

Visst känner vi vibbarna igen!

Ska vi tala om generationer känns det som svensk fotboll i modern tid varit uppbyggd av tre. Först den med Kim Källström, Johan Elmander, Andreas Isaksson och Zlatan Ibrahimovic. Efter dem den med Marcus Berg, Ola Toivonen, Martin Olsson och Mikael Lustig som spelade U21-EM på hemmaplan 2009. Och nu är generationen med Victor Nilsson Lindelöf, Emil Krafth, Oscar Hiljemark, John Guidetti, Ludwig Augustinsson och Filip Helander som vann EM-guld 2015 alla med i det svenska a-landslaget.

Byggt för att spela bollen

Men redan nu kan vi alltså ha ytterligare en ny gyllene generation på väg upp. Det är en sensationell framgång för svensk fotboll och svensk ungdomsutveckling att Sverige slår ut Spanien och Kroatien i kvalet och når U21-EM en gång till. Vad som är ännu mer häpnadsväckande är sättet de gör det på.

Förra året formerade Håkan Ericson ett lag som var experter på att försvara sig, krigade sönder motståndarlagens mittfält och lät John Guidetti samt fysiska jätten Issac Kiese Thelin stångas längst fram. Den här upplagan är något helt annat.

Offensiven består av trollkarlen Muamer Tankovic, passningsgeniet Kristoffer Olsson, funktionellt tekniske Simon Tibbling, smarte Melker Hallberg och anfallsparet med kobran Pawel Cibicki och komplette Carlos Strandberg. Det är ett lag som är byggt för att spela fotboll och som helt enkelt inte kan låta bli att spela bollen längs backen.

Ända från målvakten Tim Erlandsson upp till Carlos Strandberg är den fullständiga övertygelsen att en boll längs gräset är bättre än ett chanslyft i luften. Så även på måndagen – trots pressen att vinna, trots motvinden i första halvlek, trots den gropiga gräsmattan och trots att de spelade på arenan som sedan länge bär öknamnet Tjongavallen.

Det är ett väldigt osvenskt Sverige som är helt underbart att se på.

Petade i sina klubblag

Det förändrar dock inte känslan att spelarna är längre ifrån att vara klara seniorspelare än sina föregångare. Det syns också på speltiden i klubblagen. Ingen från mittfältet och framåt är helt ordinarie i sitt lag – bortsett Pawel Cibicki som dock är utlånad från Malmö FF till Jönköping Södra. Så vad har vi att förvänta oss av de här spelarna i framtiden?

I U21-EM i Polen nästa sommar kommer vi få se ett fantastiskt sevärt landslaget fullt av talang där Kristoffer Olsson kan bli en av hela turneringens mest tongivande spelare. Sen väntar den stora utmaningen för de här spelarna att förvandlas till etablerade seniorspelare i europeiska topplag. Men låt oss vänta med att blicka så långt.

Låt oss istället glädjas över att svensk U21-landslagsfotboll mår bättre än någonsin. Och då har jag inte ens nämnt att 17-åringarna Alexander Isak och Joel Asoro satt på bänken.

Den gyllene generationen ser ut att kunna bli en gyllene fotbollsera den här gången. I alla fall i U21-landslaget. Det räcker för att jag ska känna vibbarna igen.