Jens Gustafsson tar över svenska mästarna

FOTBOLL

Lämnar AIK – för att ersätta Janne Andersson

1 av 2

Janne Anderssons efterträdare är hittad.

Jens Gustafsson lämnar sitt assisterande jobb i AIK för att bli huvudtränare i IFK Norrköping.

– Jag har varit obekväm i AIK, strävat efter att stå som huvudansvarig, säger han.

Janne Andersson tog Norrköping till ett smått sensationellt SM-guld förra säsongen.

Efter sommarens EM-slutspel tar Andersson över som förbundskapten för det svenska landslaget.

I dag presenterades hans efterträdare i IFK Norrköping.

Jens Gustafsson, 37, lämnar sin assisterande tränarroll i AIK för ett huvudtränaruppdrag i mästarklubben. Kontraktet är på två och ett halvt år.

– Jag är oerhört stolt och glad över att få den här möjligheten. Jag vet att jag kommer till en välskött förening som under många år jobbat hårt för att vara där de är idag, säger Jens Gustafsson på dagens presskonferens.

"Har varit obekvämt"

Gustafsson kom till AIK så sent som i vintras, och blir alltså kortvarig i klubben. Den 1 juni tar han över IFK Norrköping, då med betydligt mer ansvar än tidigare.

– Jag är oerhört glad att AIK har gått med på att jag kan finnas här i dag. Vi ska komma ihåg att det alltid har varit min ambition och vilja att ta mycket ansvar och stå som huvudansvarig. Det har hela tiden varit obekvämt att stå bakom, som i den rollen jag haft i AIK. Jag är glad för den erfarenheten, men jag har alltid strävat efter att stå som huvudansvarig, säger Gustafsson.

Gustafsson har tidigare varit huvudtränare för Halmstads BK i tre år, innan han fick sparken 2014. Just Halmstad, där en viss Janne Andersson var huvudtränare från 2004 till 2009.

– Vi har en historia i samma klubb. Där vi säkert har samma sak att se på vad som krävs för att lyckas. Jag kan inte jämföra mig med Janne på det sättet, han har gjort och gör ett fantastiskt arbete, säger Jens Gustafsson.

CL-kval i höst

IFK Norrköping leder efter åtta omgångar Allsvenskan, tre poäng före Malmö FF. I höst är det Jens Gustafsson som får leda laget i det stundande Champions League-kvalet.

– Det är en unik situation. Oftast är det saker som inte fungerar eller så, det kan man inte direkt säga om IFK Norrköping. De har ett gott resultat från förra året, och har fungerat bra i år. Jag måste ta stor hänsyn till det som gjort dem så framgångsrika. Jag ser det som en styrka att kunna komma in och få den starten, men man vet aldrig hur det slutar. Det känns inspirerande att få möjligheten, säger Gustafsson.

"Axla manteln"

IFK Norrköpings ordförande, Peter Hunt, säger att tränarprocessen har gått snabbt. Han är övertygad om att Gustafsson kan fylla "Jannes" skor.

– När vi gick ut i den här urvalsprocessen tittade vi ganska brett, men den smalnade av inför slutfasen och en av dem som var med var Jens Gustafsson. Vi är synnerligt glada över att kunna presentera honom. Vi tror att Jens med sin kompetensprofil kommer att kunna axla Janne Anderssons mantel och föra klubben till nästa nivå, säger Hunt.

Janne Andersson gör sin sista match med Norrköping i omgång 12, mot Elfsborg, söndagen den 29 maj.