Fotot som säger allt inför CL-semifinalen

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Mamman: Det är hans största svaghet

Samtidigt som Zinedine Zidane uttalade orden som Manchester City fruktat satt Cristiano Ronaldo i matsalen.

Han valde chorizo med linser till lunch, han valde sin agent Jorge Mendes som sällskap och han valde den vanliga platsen under fotot på sig själv med Ballon d'Or.

Ronaldo vet vem han är vid det här laget.
Han vet att han är bäst.

När Uefa intervjuar spelare inför sina stora turneringar är det ofta lika givande läsning som om prinsessan Madeleine skulle skriva en bok om hushållsekonomi. Om spelarna mot förmodan skulle råka säga något som är det minsta intressant eller kontroversiellt tvättas det bort av någon av de fyra mediabyråer orden passerar innan de till sist kommer i tryck.

”Är redan i fotbollshistorien”

Men med Cristiano Ronaldo är det annorlunda. 31-åringen är så självsäkert arrogant att ingen längre bemödar sig att försöka få verkligheten att framstå som något annat.

– För att vara ärlig har jag aldrig sett upp till någon spelare eller försökt efterlikna dem. Det var några fantastiska spelare som passerade genom Sporting men jag var alltid ett steg längre fram i tanken. Jag tänkte redan på landslaget då, säger Ronaldo om idolerna under uppväxten i Sporting Lissabon.

– Jag har alltid tyckt att jag är en speciell spelare, ändra sedan jag inledde min karriär i Sporting. Jag kände att förr eller senare skulle jag spela på högsta nivå.

När Ronaldo sedan får frågan hur världen kommer komma ihåg Cristiano Ronaldo om 20-30 år är svaret lika självklart.

– Jag tvivlar inte på att jag kommer finnas med i fotbollshistorien. Oavsett om folk gillar det eller inte så talar siffrorna för sig själva. Jag kommer vara med där uppe med resten. Vissa gillar det mer än andra men jag tvivlar inte på att jag redan finns med i fotbollshistorien.

Studerade bilder på sig själv

Det är svårt att argumentera med att portugisen har rätt. Problemet är bara att världen numera är lika van vid att se stjärnans tidigare så häpnadsväckande statistik som de är vid att läsa Ronaldos hyllningar till sin egen förträfflighet.

För trots att anfallaren gjort 44 mål på 47 matcher den här säsongen har diskussionerna kring hans framtid blivit mer och mer intensiva. Är det bästa både för Real Madrid och Ronaldo själv att portugisen lämnar nu? Nu när Real fortfarande kan få bra betalt. Och innan ersättaren Gareth Bale tröttnat på att stå och stampa bakom portugisen.

I den första semifinalen i Champions League mot Manchester City fick Reals klubbledning ett utmärkt tillfälle att söka ett svar på den frågan. En skadad Ronaldo tog plats på bänken och det offensiva ansvaret lämnades till stor del till Gareth Bale.

Hade walesaren tagit chansen hade pressen på Madrid-klubben att sälja Ronaldo ökat dramatiskt. Nu blev utvecklingen precis den motsatta.

Ett svagt Real gick mållöst av planen och har nu med sig 0-0 till hemmareturen på onsdagen. Samtidigt skälldes klubben ut i internationell press efter vad många ansåg var en närmast sövande tillställning i Manchester samtidigt som Ronaldo ägnade matchen åt att från avbytarbänken studera bilder på sig själv på sin mobiltelefon.

”Det som ger mig mest njutning”

Inför returen i Madrid har spansk press nu återigen fullt fokus på Cristiano Ronaldo. Reals klubbtidning Marca förkunnade i veckan att ”Kanonen är redo” med en bild på Ronaldos nu friska högerben som en rak varning till City. När tränaren Zinedine Zidane på tisdagen meddelade truppen till matchen fanns 31-åringens namn också mycket riktigt med igen.

– Cristiano är okej. Han är 100 procent frisk. Han tränade på morgonen och kommer vara med i morgon. Han har tagit små steg hela veckan och det är så han fungerar. Han är väldigt snabb och tar hand om sig själv på bästa sätt, sa Zidane.

Samtidigt som Zidane mötte pressen satt Cristiano Ronaldo och åt lunch på träningsanläggningen. På det vita porslinet serverades chorizo med linser och som lunchsällskap hade Ronaldo tagit med sig sin mytomspunne agent Jorge Mendes. Valet av stol var inte heller någon slump.

Ronaldo slog sig ner i lunchrummet under en bild på sig själv med trofén som världens bäste fotbollsspelare Ballon d'Or. En titel många undrar om Ronaldo till och med värderar högre än den Champions League-trofé han nu ska försöka vinna för tredje gången.

– Det som ger mig mest njutning på planen är att göra mitt jobb. Att göra det bra och se till att fansen och kan njuta. Att försöka göra mål – supportrarna vill alltid se en bra match och då hjälper mål givetvis till. Och det är mitt jobb att göra dem. Att vinna matcherna, spela bra och göra så många mål som möjligt. Hjälpa mitt lag och njuta av det. ”Njutning” är ett ord jag vill understryka eftersom det är vad fotbollen handlar om. Det är glädje, passion men även motgångar, säger Ronaldo.

”Är hans största svaghet”

Så är Cristiano Ronaldo lycklig i Madrid? Och vad gör egentligen 31-åringen lycklig? Spanske journalisten Guillem Balague hävdar i Sky Sports att både Real Madrid och Cristiano Ronaldo försökt avsluta äktenskapet parterna emellan men att det helt enkelt inte funnits någon annan utväg. Ingen har varit beredd att betala både det Real och Ronaldo kräver.

Därför förväntas 31-åringen bli kvar i Real Madrid även efter sommaren och lyckas portugisen skjuta sitt Real till en ny Champions League-titel lär den populistiske presidenten Florentino Perez aldrig heller våga sälja ikonen.

– Cristiano är lycklig här. Han vill avsluta sin karriär i Madrid, förkunnade också Ronaldos mamma Dolores när hon i förra veckan släppte sin egen självbiografi.

Den boken lär vara i klass med den där Prinsessan Madeleine har självinsikt nog att inte skriva men Dolores kom ändå med ett intressant citat under pressträffen.

– Ronaldo är en person som alltid vill ha mer. Han är som sin mamma. Han har en stark personlighet, är väldigt stolt och kräver alltid mer. Det är också hans största svaghet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.