Anderssons uppmaning till sina landslagsspelare

Av: Patrik Brenning, Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

"I mitt landslag är det viktigt att sjunga"

Foto: Carolina Byrmo

Varken Zlatan Ibrahimovic eller Leo Messi gjorde det.

Trots det kommer Sveriges nye förbundskaptenen Janne Andersson i Sommar i P1 med en uppmaning till framtidens blågula spelare.

– Lär dig "Du gamla, du fria".

Den 6 september 2016 blir ett speciellt datum för Janne Andersson. Mot Nederländerna, i den första VM-kvalmatchen på Friends Arena, gör Sveriges nya förbundskapten matchdebut för fotbollslandslaget.

I sitt sommarprat i Sveriges Radio talar 53-åringen om hur han till en början kommer vara beroende av hjälp från de som har rutin från Blågult.

– Jag har varit fotbollstränare i 31 år. Jag har tränat flicklag, pojklag. Allt från division fem upp till 19 år i allsvenskan. Men jag har inte varit i närheten av att göra en endaste ynka liten landskamp. Det är något okänt som väntar och jag kan bara ta hjälp från de som varit där för att till fullo kunna axla ansvaret och ta på mig besluten, säger Janne Andersson.

Uppmanar spelarna

I sommarpratet avslöjar Andersson också att Lars Lagerbäck kommer få en roll i den nya ledarstaben. Lagerbäck kommer närmast från en färsk EM-succé med Island – byggd bland annat på en stark lagsammanhållning vilket Andersson också värderar högt.

Därför väljer den tidigare managern i IFK Norrköping att avsluta sitt anförande med en uppmaning till alla svenska spelare som ämnar ta plats i en kommande blågul startelva: Om du vill göra ett gott intryck på den nye förbundskaptenen – lär dig "Du gamla, du fria".

– Jag vill hälsa till alla spelare som vill vara med vid min första landskamp. Den 6 september möter vi Holland på Friends arena. Det är många som kommer veta vad vi ska göra, men det är faktiskt bara vi som kan göra det – som till exempel att sjunga den svenska nationalsången.

"Det handlar om respekt"

Janne Andersson fortsätter:

– Det reser supportrar genom halva Europa och sjunger för full hals när det svenska landslaget spelar. I mitt landslag är det viktigt att sjunga. Att vi sjunger tillsammans. Så lyssna nu om du står på gräsmattan inför avspark. Lär dig texten, för denna sången sjunger vi tillsammans med fansen.

Diskussioner har tidigare uppstått i såväl Sverige som andra länder när bärande spelare valt att inte sjunga med i sin nationalsång.

– Jag är så fokuserad på matchen att adrenalinet går igång, har Sveriges tidigare lagkapten Zlatan Ibrahimovic sagt om sitt val att stå tyst.

– Det är ett medvetet val. Jag behöver inte sjunga den för att känna den. Varje person känner den på sitt eget sätt, har Argentinas Leo Messi förklarat sitt val.

Annars går gott uppförande och att vara sportslig som en röd tråd genom hela Janne Anderssons sommarprat – och med följande slutord vill Janne Andersson sätta sin prägel på framtidens landslag.

– Alla kan ha bra och dåliga dagar på planen men ingen ska kunna säga att vi inte skötte oss. Det handlar om respekt för dig själv, din insats, gruppen och sporten. Det finaste du kan göra är att göra ditt bästa.

Hör Janne Anderssons resonemang precis i slutet av sitt sommarprat

Publicerad: